ГЕРБ изпълниха заръката на Цветанов. Снимка: Impact Press Group

ГЕРБ предлага създаването на анкетна комисия, която да разследва лобисткия скандал „Хохегер”, обяви в парламента зам.-председателят на ПГ на управляващите Димитър Главчев.

Според него това е най-подходящият начин да се отговори на множеството въпроси, които са възникнали последните дни.

"Надяваме се в комисията да се включат представители на всички парламентарни групи и независими депутати", каза Главчев.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов призова за създаването на такава комисия.

По думите му през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на лобиста Петер Хохегер 1.5 млн.евро за провеждане на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС. Част от тези средства впоследствие се върнали в PR агенцията на Моника Йосифова, с която Станишев съжителства и има дъщеря.

Още по темата

"Многократно сме били обвинявани в лобизъм от БСП. Всеки законопроект, който влиза в Народното събрание, е лобистки и какво се оказва накрая – БСП плаща на лобисти. БСП използва лобизма по мръсен начин. По тази причина дължим на нашето общество тази прозрачност и изясняване на фактите. Искаме тази прозрачност навсякъде и във всичко", заяви от своя страна и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

ГЕРБ трябва да покажат факти какво се е случило, какви са мотивите за отпускането на тези средства, кой ги е отпуснал, как е гласувано, кой ги е усвоил, защо са дадени на г-жа Йосифова, подкрепи предложението и депутатката Цвета Караянчева.

"Знаем каква е връзката с г-н Станишев на тази дама. Какво се случва там, изпълнени ли са задачите, които са поставени от българското правителство, или от този, който е възложил задачите на този лобист? И, ако не са изпълнени – какво правим, връщаме ли средствата?", попита тя.

Австрийският лобист Петер Хохегер е разследван за корупция в Австрия. На 16 февруари в австрийския парламент България е била спомената над 20 пъти и за съжаление не с добро, допълни Главчев.

В австрийския парламент имало създадена анкетна комисия, която разследвала случая.

"Най-лесното е да седим, както е била практиката по време на предишните управления, да се снишаваме и да чакаме да отмине бурята. В случая е по-добре да поемем инициатива и да имаме готовност и ние да дадем отговори, дори ако щете на колегите от парламента в Австрия", посочи Главчев.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев отрече обвиненията и определи атаката на ГЕРБ като димка, която цели да запуши устата на опозицията. Той беше категоричен, че съвестта му е чиста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase