Тодор Коларов подаде оставка. Снимка: БНТ
fallback

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов депозира днес оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствения пресцентър.

Като мотиви Коларов посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

"Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството”, заяви премиерът Борисов.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя, уточняват от пресслужбата.

Тодор Коларов пое ръководството на комисията през април миналата година. Тогава той смени Стоян Кушлев, който беше отстранен заради конфликт на интереси.

Тогава проверка установи несъвместимост за заемане на длъжността поради участие на Стоян Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.

Стоян Кушлев беше обвинен още в роднински назначения в комисията, както и че определени служители получавали колосални възнаграждения.

Миналата седмица пък парламентът прие  на първо четене новия закон за конфискацията. Той ще даде доста по-сериозни правомощия на оглавяваната досега от Коларов комисия.

Oще по темата
Проектът предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство. Ще се прави проверка за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.

Приемането на първия вариант на закона за конфискацията бе провалено през юли миналата година, когато ГЕРБ бламира тогавашния правосъден министър Маргарита Попова, която вече е вицепрезидент.

В рамките на 10 дни това е шестият висш държавен чиновник, който се разделя с поста си.

Вече бяха отстранени шефът на НЗОК Нели Нешева, зам.-министърката на здравеопазването Гергана Павлова, шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова, шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов и шефката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

kebap4eto

преди 12 години

intelegentite vinagi pre4at na posredstvenite

45

Леля Мара

преди 12 години

ГЕРБ пръщи по шевовете. Герберастите първи напускат потъващия кораб. На нас обаче, не ни става по-добре от тези постоянни скандали и рокади. И новият ще е като старият. Или пореден бушон, или поредна калинка. А на "придобилите имущество от незаконна дейност" мога да им кажа: Спете спокойно. Не се е родил този който ще ви вземе нещо. Освен к..а.

44

Запознат

преди 12 години

Цялата комисия трябва да разкарат, които и да пратят на негово място няма да устиска...при тая ***...и Б.Б. да отиде и той ще си подаде сам оставката...дано мине новия закон макар и не такъв какъвто го искат от европа и ги сменят останалите четирима гладни комисари ....

fallback