Фармацевти на протест срещу Гергана Павлова. Снимка: Impact Press Group
fallback

Премиерът Бойко Борисов освободи днес от поста заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова.

Решението на премиера е по собствено усмотрение, съобщиха от правителствената информационна служба.

В здравното министерство Павлова отговаряше за лекарствената политика. Тя е и бивш служител на фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма", където в периода 2006-2008 г. е заемала ръководни позиции.

Отстраняването на Павлова става само няколко дни след подаването на оставката на Нели Нешева от поста управител на НЗОК заради скандала с бонусите. След натиск от премиера Нешева реши сама да се оттегли.

Тогава обаче тя обясни, че атаката срещу нея не е заради получените 12 хил. лева премии, а е заради желанието й да се намалят цените на лекарствата, с което ще се засегнат големи финансови интереси.

Oще по темата

В понеделник разследване на TV7 показа, че "Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарствата си у нас в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън ЕС.

Компанията държи 70% от търговията с медикаменти с трийсетте най-големи лечебни заведения у нас.

Фармацевтичната компания изнудвала болниците заради стари дългове и ги принуждава да купуват лекарствата й на високи цени.

Според TV 7 у нас има изградена стройна организация от Огнян Донев, която стига до върховете на властта.

Негов доверен човек в правителството е именно заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, която днес беше отстранена от Борисов.

През лятото на миналата година фармацевти поискаха оставката на Павлова с обвинението, че се опитва да прокара лобистки промени в Закона за лекарствата, които не са в интерес на пациентите.

Павлова е и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Нейното име беше спрягано за директор на касата, след като д-р Нели Нешева подаде оставка.

Гергана Павлова пое поста зам.-министър на здравеопазването през април 2010 г., когато министър беше проф. Анна-Мария Борисова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

Максим

преди 12 години

Е, сега като махнаха "виновната" Павлов, заради която Софарма можела да изнудва болниците (според измисленото "проучване" на поръчковата ТВ7 на И.Кръстева) да видим дали цените на лекарствата ще намалеят.

206

SAVCHO1950gdg

преди 12 години

А КОГАТО Я НАЗНАЧАВАШЕ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ДЯНКОВ ЛЕЕШЕ ДИТЕРАМБИ ТОЧНО ЗА ТОВА ЗА КОЕТО СЕГА Я УВОЛНЯВА ! ДОН БОКИКИО ТИ СИ НЕПОГРЕШИМ И НЕПОДСЪДЕН, МАКАР И ОКАКАН ОТ ВСЯКЪДЕ !!!

205

до 255

преди 12 години

То май меда е по малко!

fallback