Снимка: архив, Булфото

Нели Нешева работи много добре, но с едно действие може да опорочиш всичко. Така премиерът Бойко Борисов мотивира защо поиска отстраняването й от поста директор на НЗОК след скандала с бонусите.

Министър-председателят в качеството си на председател на ГЕРБ поиска парламентарната група на управляващите да помолят още днес Нешева да се оттегли.

Малко след това шефът на Касата сама хвърли оставка заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации с раздадените бонуси на служители и членове на НЗОК.

Още по темата

"Нели Нешева работи много добре, но българите имат една много хубава поговорка – в кацата с мед е достатъчна една лъжичка катран, за да не може да се консумира медът", образно обясни действията си Борисов.

Здравният министър Стефан Константинов отказа да коментира оставката на шефката на НЗОК.

"Премиерът като лидер на политическа партия има право да поиска оставката на Нели Нешева. Управителят на НЗОК се назначава от Народното събрание и тук е мястото, където може да разберете дали я искат", допълни Константинов и отказа да отговаря на повече въпроси.

Междувременно депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, от който тръгна скандала с бонусите, обяви, че оставката на Нешева е задължителна. По думите му поведението на шефката на НЗОК било скандално.

"По-неприятното и по-обидното за цялата публика е, че госпожата се държи глупаво, че си позволи в първия ден след изнасяне на информацията да отрече, че е получила каквото и да е. След това се оплете в обяснения - бяха 12 хил. лв., станаха 13 хил. лв., пък сега май се оказа,че е получила 14 хил. лв.- оставката й е повече от задължителна", коментира още Гяуров.

Поведението на управителя на Здравната каса през последната година е било безобразно, разпределяйки несправедливо тези бонуси, заяви още депутатът.

Според него няма нищо лошо работещите във всяка една система, които са положили извънреден труд или прекомерни усилия, да получат възнаграждение за усилията си.

Той поясни обаче, че са му звънели хора от регионални здравни каси в цялата страна и са споделили, че са получили през миналата година по 200-300 лв. допълнително. Това е смешно на фона от 4 млн. лв. определени за допълнително материално стимулиране в НЗОК, допълни депутатът.

Преди два дни той изнесе информацията, че  служителите на касата си поделили за миналата година бонуси за 2 млн. лева.

Тогава депутатът Димо Гяуров пресметна, че шефката на НЗОК е прибрала 30 бона, а заместничката й Мариана Василева - 22 хиляди лева. Вчера на специална пресконференция Нешева отхвърли твърденията на Гяуров, но обяви че все пак е получила бонус - едва 12 156 лв.

Днес тя се извини за тона си, с който обясни защо заслужава парите, и обяви, че ще дари получения бонус на фондация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase