Снимка: архив, Булфото

Пред бедствието и трагедията на хората всяка една помощ е законна, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев в парламента.

Той коментира направеното по-рано изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, че парите от субсидията на ГЕРБ не могат да се дадат за дарение на хората от пострадалите села.

ГЕРБ планира да отпусне 1 млн. лв. от субсидията, която получава по Закона за политическите партии, за бедстващите семейства в Хасково и Свиленград.

Лидерът на ДСБ пък смята, че това е противозаконно. По думите му тези пари са на българския данъкоплатец и управляващите „с чужда пита помен правят“.

„Много интересно е това мнение на г-н Костов, защото, ако се пипнат от пари, които не него му се полагат, вече е незаконно”, коментира пред журналисти Велчев.

Още по темата

„Когато хората са в бедствие, да каже някой, че помощта е незаконна, е неморално. Аз мисля, че е това е пълна формалност. Ще намерим начин да помогнем на хората по законен начин. Законът няма да го нарушаваме”, поясни председателят на група на ГЕРБ.

Той обясни, че парите все още не са насочени към пострадалите от трагедията.

„Гласувахме на Изпълнителна комисия на ГЕРБ да се помогне, самата форма как да се преведат оставихме на юристи да кажат. Аз съм дълбоко убеден, че когато искаш да помогнеш, няма форма, която да ти забрани или да е незаконна. Защото ти искаш да помогнеш, а не обратното”, оправда намеренията на управляващите Красимир Велчев.

По думите му единственото нещо, което е коментирано с премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов в Изпълнителната комисия е, когато се отпусне дарението, да има гаранция, че волята на дарителя ще бъде спазена.

„И всеки един лев, който се вземе от тези пари, да отиде там, където трябва, за да помогне“, мотивира се Велчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase