Диана Ковачева. Снимка: Impact Press Grouр
fallback

В междинния доклад на ЕК за България няма политическа оценка, защото той е технически, обяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По думите й в него има и позитивна, и критична оценка за това, което не е свършено и трябва да се свърши, но "очевидно нещата не вървят така, както се очаква", посочи тя пред bTV.

Oще по темата

Няма шамари между партньори, отговори министърът на въпроса дали не е шамар за страната ни този доклад на ЕК.

"Възстановяването на доверието в съдебната система трябва да е във фокуса на българските институции, но усещането за справедливост липсва у българите", смята тя.

Според нея докладът от Брюксел трябва да се чете преди всичко експертно.

"Не е вярно, че това е най-лошият доклад за България. Показателите, по които се оценява Румъния, са различни. Критериите са определени през 2007 г. Румъния например не се оценява по организирана престъпност", отбеляза Диана Ковачева.

"Всички, които са чели докладите на Еврокомисията през последните години, ще разберат, че това не е най-лошият доклад за България, защото в него се оценяват и правосъдието, и прокуратурата, които не са част от изпълнителната власт", категорична бе тя.

Диана Ковачева съобщи, че следващата седмица ще бъде събрана експертна група, която да се занимае с проблемите в разследването и като цяло в съдебната система.

Според нея темата за изборното законодателство, засегната също в доклада, е много важна. Тя отбеляза, че вече има Изборен кодекс, а сериозните нарушения по време на изборите се дължали преди всичко на неподготвеност на изборната администрация. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Потресен

преди 12 години

Във връзка с информация по един юридически въпрос ми се наложи да направя справка в сп.Правен свят . Останах потресен от безцеремонно-високомерно-императивно наглия тон на магистрати спрямо хора, осмелили се да кажат мнението си за състоянието на съдебната власт и нуждата от реформи в нея. Тези хора сякакаш не са завършили висше образование и не могат да възприемат коментиращите , очевидно люде също с висше образование , да си изказват свободно мнението. Подигравателен ,леко заплашителен тон, винаги наглото, просташко ти-кане очевидно тези магистрати, предимно съдии ,така са похабени от тяхната практика с престъпници, че вече не са в състояние да водят нормален, поддържан на що годе нормално културно ниво ,разговор. Струва ми се,че ако тези блюстители на закона попаднат в културна среда и се наложи да водят някакъв стандаартен, на определена тема разговор, след 10-15 минути събеседниците им ще ги погледнат със съжаление и ще прекратят разговора. Може би затова съдия Янева си другарува с МВР министъра Цветанов. Може би и затова съдия Тодорова е решила по съдийски да покаже на министъра на МВР,че в ръцете на съдия единственото , което можеш да чуеш от него , е Сега ще видиш, като ми паднеш в ръцете...! Бррр! Тези само изборност ги оправя и който остане, дано да бъде стока...

58

Пешо

преди 12 години

Не е шамар а предупреждение за маваши!

57

Бранимир

преди 12 години

80 мнения и една цел!"Съединението прави силата"

fallback