Снимка: архив, БТА

Ако успеем да изпълним препоръките на ЕК, които са много малко на фона на предишните, това е крачка към Шенген.

Така Искра Фидосова коментира от името на ГЕРБ междинния доклад на ЕК, който днес беше представен в Брюксел.

В него се констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

Според Фидосова в доклада не се съдържа термина "трайна политическа воля за реформи“, защото това било споменато в предишните два доклада.

„Да, за първи път няма термина "политическа воля", но има нови : "започнаха действия", "предприети са поредица от действия", разчете тя.

Още по темата

Имаме много висока оценка за създаването на специализиран съд и прокуратура, смята Фидосова.

Според нея е дадена и положителна оценка за създадената независима комисия, която установява и разкрива конфликт на интереси.

Тя обаче призна, че промените в Закона за съдебната власт не са достатъчни.

„Нашата воля и амбиция в рамките на следващите три месеца да предприемем и да внесем промени, върху които работим – за ясни, конкретни и прозрачни правила по отношение на избирането на членове на ВСС. Тази препоръка и тази критика я приемам”, каза Искра Фидосова.

Според нея с промените в НПК се е спряло циркулирането и връщането на дела от ВКС до инстанциите и това било оценено от ЕК.

По думите й висока оценка са получили и действията на МВР за създаване на специализирани звена в помощ на борба с организираната престъпност. 

"От нас се очаква да приемем и други закони по тези теми, за да бъде страната ни добре оценена в предстоящия летен доклад на ЕК", заяви Искра Фидосова.

До средата на лятото трябвало да направим така, че от отправените препоръки да останат една или две, или нито една.

На въпрос дали управляващите няма да се замислят над искането на ДПС за оставка на вицепремиера Цветан Цветанов заради днешния доклад на ЕК, Фидосова посочи, че не трябва да се иска ничия оставка днес в деня на национален траур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase