Банките на опозицията останаха празни. Снимка: Булфото

На два пъти депутатите от ГЕРБ отхвърлиха предложението на левицата – създаването на временна парламентарна анкетна комисия по случая с убийството на Мирослава от Перник.

Управляващите настояха една комисия да разследва убийството на Мирослава и случаите на полицейско насилие срещу семейството от Мировяне и историята с Иса Бесоолу от ДПС. И в крайна сметка успяха.

Още по темата
При първия вот гласуваха 174 народни представители – „за” бяха 76 народни представители, „против” 19, „въздържали се” – 79 депутати.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи прегласуване и се примоли: "Ако я няма тази комисия и ГЕРБ не отстъпи, ще има яснота, че никой не се интересува от истината и че Народното събрание иска да прикрие истината с телата на народните представители от ГЕРБ и други хора".

"Помислете си, колеги от ГЕРБ, ако не подкрепите това предложение сега, ще има фарс, няма да има комисия", бе категоричен той.

Подкрепете това предложение на левицата, опита се още веднъж да вразуми управляващите Командира, като им подсказа, че ще консумират огромни негативи от решението си.

"Гарантирам ви го с дългия си опит", предупради ги той.

При прегласуването обаче ситуацията не се промени - гласуваха 173 депутати – „за” 76, „против” 25 и 73 „въздържали се” и предложението бе отхвърлено.

Минути по-късно управляващите плюс част от независимите депутати приеха създаването на комисия 3 в 1 (случаите в Перник, Мировяне и Иса Бесоолу), която ще действа един месец.

Тя обаче няма да е на паритетен принцип. Така сега комисията ще оглави човек на ГЕРБ - Красимир Ципов, и ще наброява общо 7 души: Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Цветан Сечанов, Емил Радев и Румен Иванов от управляващите и независимият Димитър Колев. Останалите парламентарни групи oт опозицията не предложиха свои представители и напуснаха залата.

При приемането на проекторешението гласуваха 116 народни представители – от които „за” 106, „против” 10, няма „въздържали се”.

Един-единствен депутат от синьо-червената опозиция остана в пленарната зала и гласува „против”. Това бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Гласувах "против" това предложение, защото форматът на комисията от ГЕРБ не цели нищо друго, освен замитане и скриване на следите. Комисията ще работи в интерес на ГЕРБ. Имате си мнозинство с вашите независими депутати правете си всичко, защото никой от опозицията няма да участва. С тази бутафория ще понесете последствията", аргументира вота си Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase