Премиерът изслуша мълчаливо опозицията. Снимка: БТА

Опозицията лично се оплака на премиера Бойко Борисов от поведението на вътрешния министър Цветан Цветанов заради случаите на полицейско насилие.

Депутатите използваха възможността на парламентарния контрол, за да атакуват вътрешния министър и отношението на правителството към него.

„Вие стоите ли или вицепремиер, член на вашия кабинет, зад това поведение и дали оттам не произтича лекотата, с която се нарушават правата на гражданите?”, попита лидерът на ДСБ Иван Костов Борисов.

Още по темата
За пореден път десният лидер призова министър-председателя на трибуната на парламента, за да обясни дали застава зад политиката, която Цветанов провежда в МВР или се разграничава от поведението му.

Последователно трима депутати от опозицията застанаха на трибуната и обвиниха председателя на парламента Цецка Цачева, че прикрива вътрешния министър, като отклонява техни въпроси от парламентарния контрол.

Критиките към Цачева бяха от Антон Кутев, Павел Шопов и Кирил Добрев. След тях на трибуната застана председателят на „Коалиция за България” Сергей Станишев.

„Току-що бяхме свидетели как за пореден път председателят на Народното събрание отклони въпроси, които вълнуват много български граждани. Достатъчно е да влезете в интернет и да видите коментарите”, започна Станишев.

„Да се яви министърът и да изчете една пропагандна лекция пред депутатите, това беше пълно безобразие”, коментира той.

Според лидера на левицата решението на управляващите да направят парламентарна анкетна комисия по случая бил провокиран от намерението да се „заметат фрапиращи и арогантни случаи под килима”, констатира лидерът на социалистите.

Според Станишев става дума за доста тревожно поведение. „Важно е каква е реакцията на министъра и на държавата”, коментира левият лидер. И допълни, че в политиката на министъра на вътрешните работи Цветанов имало поощряване и покровителстване на подобно поведение на полицията.

За примери бяха цитирани случаите с общинския съветник на БПС във Варна Гуцанов, отношението към лекарите в Горна Оряховица преди година, нахлуването на полицията в дома на семейството от Кърджали, както и последните случаи с убийството в Перник, битото семейство от Мировяне и коментарите за бит с електрошок заподозрян в село Скравена.

„Нито веднъж министърът не прояви разкаяние, а излезе с тезата: „Ние се борим срещу организираната престъпност”.

„Тук става дума не за полицейски въпроси, а за политика на държавата. Всеки един гражданин или едно съсловие може да бъде представен за престъпник или полупрестъпник”, коментира Станишев.

„Политиката на това правителство е всеки да се чувства заплашен. Случаите говорят за професионална непригодност. Имаме неефективност на полицията”, изрази мнението си лидерът на БСП.

„Това, което показва Цветанов, е че за глухия всички са луди. И какво имаме като реакция? Пазене на Цветанов на всяка цена”, възмути се Станишев.

Ясно ми е защо – той е стратег на изборната технология на ГЕРБ, която се изразява в мачкане и сплашване на политическия противник”, коментира той под негативните възгласи в залата на депутати от ГЕРБ.

„Стоейки зад него, вие поемате лична отговорност за тази политика”, обърна се към премиера Станишев и припомни, че освен отзвук в България въпросът ще бъде отразен и в предстоящия доклад на Европейската комисия по темата за правосъдието и вътрешните работи.

„Поемате върху себе си неговите грехове и неговата политика”, отправи предупреждението към Борисов Станишев.

Министър-председателят не задоволи желанието на опозицията и остави призивите им мълчаливо, без коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase