Снимка: архив, БТА

Остър спор в парламента предизвика предложението на ГЕРБ за създаване на временна анкетна комисия за случаите на полицейско насилие и опити за политически натиск.

Управляващите искат комисията да се състои от 13 народни представители, от които 6 да са от ГЕРБ, 2 от Коалиция за България, 2 от ДПС, 1 от Синята коалиция, 1 от „Атака” и 1 независим”.

Сини и червени обаче скочиха срещу предложението, защото настояват комисията да е създадена на паритетен принцип, с равен брой представители на всички парламентарни групи и с председател от опозицията.

А "Коалиция за България" предлага да се създадат отделни анкетни комисии за различните случаи в Перник и Мировяне.

Според ГЕРБ обаче случаите трябва да бъдат гледани от една анкетна комисия и към тях да се прибави и историята с Иса Бесоолу, който е с условна присъда за предлагане на подкуп на длъжностно лице, за да се изясни има ли влияние и политически натиск върху действията на правоохранителните органи.

Миналата седмица в парламента Цветанов обвини Лютви Местан, че е оказвал натиск случаят с общинския съветник от ДПС да бъде разрешен. 

„Не трябва да се преекспонират тези теми и да се нагнетява страх в българските граждани. За някои от лицата, които се коментират през последните седмици, има издадени и европейски заповеди. Това са теми, които трябва да се дискутират в българския парламент“, защити предложението на управляващите зам.-председателят на групата Искра Фидосова.

Според нея комисията трябвало да бъде на квотен, а не на паритетен принцип. Тя трябвало да работи по ясни правила, а не с цел на продължаване на внушенията, „които се правят от определени колеги”,

ГЕРБ предлагат срокът за работа на комисията да е 14 дни.

Още по темата

„Предлагаме комисията да бъде на паритетен принцип – няма как народните представители от ГЕРБ да разследват министър Цветан Цветанов. Това означава, че ще се създаде комисия с цел прикриване, заличаване на следи, неразкриване на случая. От такава комисия нямаме нужда“, скочи съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. 

Той се закани, че ако предложението на ГЕРБ мине, сините няма да излъчат свой представител, а неговото място да заеме независим депутат.

„По настояване и на Мартин Димитров го казвам – той и аз настояваме, ако ще замествате липсващия представител на Синята коалиция с независим, субсидията му непременно да минава през ГЕРБ и да се разпределя от министър Цветан Цветанов”, заяви Иван Костов.

Според БСП предложението на ГЕРБ за комисия е пътека за замитане на следите. 

„Колкото повече научаваме по случая с убийството на Мирослава от Перник, толкова по-необходимо е да се извинят служителите на МВР на семейството и близките на Мирослава Николова“, заяви червеният депутат Ангел Найденов.

По думите му от началото на този случай обществото получава разпокъсана информация и потъва в свободни интерпретации.

„Доверието на хората в МВР е на критично ниско ниво. Вчерашното изслушване беше едно огромно разочарование. Предоставената от МВР информация отговори на малка част от въпросите и провокира нови, също толкова важни, свързани с отвличането на Мирослава“, смята Найденов и призова депутатите да приемат
предложението на БСП.

"Анкетната комисия трябва да установи спазени ли са всички протоколи за действие. Очевидно, че вашата система на мнозинството не може да даде отговор на обществото. Не случайно министър-председателят каза – „Слава Богу, че не стана като „Белите брези”.

"Очевидно не е проблемът, че сте срещу опозицията, проблемът е, че с решението, което предлагате за ваша си комисия, за ваша си работа, за ваша си къщичка, ще се изправите срещу обществото. Вие тук не разбирате протегнатата ръка на опозицията, защото имате мнозинство, може би ще я разберете по-късно”, включи се и депутатът Михаил Миков. 

„Няма начин този случай в Перник да приключи така, както сте го решили“, закани се още социалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase