Шефът на СДВР Валери Йорданов и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Снимка: БТА

Повече от три часа продължи извънредното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, по случайте „Перник“, „Мировяне“ и Скравена“.

На заседанието присъстваха и бяха изслушани министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, директорът на СДРВ Валери Йорданов, директорът на ГДБОП Станимир Флоров.

Заседанието се проведе при закрити врати, а след неговия край членове на комисията, предимно от опозицията, се оплакаха, че по случаите остават повече въпроси, отколкото дадените днес отговори.

Още по темата
"Стана ясно, че самоубилият се Стойчо Стоев-Чочо, когато е направил самопризнания, е записван чрез СРС, законът не позволява такъв начин за ползване на специални разузнавателни средства", заяви депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Колегата му от Коалиция за България Михаил Миков каза, че поемните лица са били в коридора, а не в апартамента на Стоев, при условие, че по закон претърсванeто трябва да се извършва пред тях.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че самоубийството на Стоев практически скрива реалните извършители на отвличането и убийството на Мирослава.

"На практика няма база, на която да бъде завършено това разследване", добави той.

"Аз се нуждая от време да си подредя нещата в главата. Твърди много беше информацията, аз още премислям отговорите", призна Костов.

Премиерът е прав когато казва: "Слава Богу, че не стана "Белите брези 2", заяви депутатът от левицата и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков.

"Как стана така, че за едно разкрито престъпление няма годни доказателства. Как стана така, че се извършват процесуално-следствени действия в нарушения на закона", зачуди се той.

И тримата депутати посочиха, че не е станало ясно дали полицаите са знаели, че Стоев има оръжия в дома си и защо те не са отнети.

"Трябва анкетна комисия за фактите", каза Миков и добави, че не бива да се прави опит чрез смесване на различни по естеството си случаи да не се стига до истинските факти.

Председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов посочи, че най вероятно ще бъде създадена временна анкетна комисия, която да изясни случая.

На излизане от заседанието МВР шефът Цветан Цветанов обяви пред медиите, че двама служители на ГДБОП са наказани заради смъртта на Стоев, а дисциплинарната проверка спрямо ръководителя на териториалното звено на БОП в Перник, е удължена.

Наказанието за единия от служителите е порицание, а за другия е писмено предупреждение, поясни вицепремиерът.

Цветанов обаче отказа да уточни защо точно двамата са били наказани. Главният секретар на МВР Калин Георгиев също не пожела да обясни каква е причината на двамата служители да бъде наложено наказание.

Попитан дали има достатъчно доказателства за случая в Перник за това кои са извършителите на убийството, вътрешният министър посочи, че наблюдаващият прокурор ще бъде по-конкретен.

В край сметка днес прламентарната вътрешна комисия се съсредоточи върху самоубилия се Чочо, другите два скандални случая с битото от полицаи семейство от Мировяне и за бития с електрошок заподозрян в село Скравена - остават за друг път, освен ако утре парламентът не реши да създаде отделни комисии, за каквито индидикараха днес и от левицата, и от десницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase