Волни и доволни кокошки. Снимка: Булфото

Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че има уверенията на браншовите сдружение на производителите на яйца и на Българската агенция по безопасност на храните, че до края на май изискванията на ЕС ще бъдат изпълнени.

А изискванията са: свободно отглеждане на кокошките, а не както сега в клетки, чесала за нокти, вана, където да се къпят, и перденца, зад които да снасят.

Към момента около 500 000 български кокошки носачки от 2 800 000 се отглеждат в клетки, които не отговарят на евроизискванията, обяви Найденов.

Още по темата

14 страни в Европейския съюз, сред които и България, не са успели да постигнат изискванията и преди дни ЕК уведоми официално, че стартира наказателна процедура.

В тези страни продължават да се отглеждат кокошки носачки при условия, неотговарящи на регламента за хуманно отношение, който влезе в сила от 1 януари 2012 г.

"Миналата година група страни, включително и България, поискахме удължаване на сроковете, но ЕК отказа. За да се избегнат санкциите, Брюксел негласно дава краен срок до края на юли", каза министър Найденов.

Той обаче допълни, че е възложил на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да се приведем в ред не до края на юли, а до края на май.

До края на срока яйцата от кокошки, отглеждани в клетки, които не отговарят на изискванията, трябва да отиват за друга преработка – яйчен прах или да влизат в козметиката.

"Не могат да се предлагат на пазара такива яйца. На българския пазар има констатирани опити да се продават яйца от такива кокошки. В Кауфланд – се предлагат миксирани яйца – отговарящи на изискванията и неотговарящи, внос от Полша. Яйцата с червена точка – продажбата им е абсолютно забранена. В кутията има яйца и без всякаква маркировка.

Яйцата по нищо не се различават и не вредят, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция – яйцата от другите клетки са с около 2 евроцента по-евтини. По този начин те убиват нашата индустрия", отсече Найденов.

Заради нарушенията веригата "Кауфланд" ще бъде санкционирана с най-високата глоба, предвидена в закона - 10 000 лв.

Земеделец №1 бе категоричен, че евентуални по-високи цени на яйцата от свободни кокошки няма да се дължат на новите изисквания.

"Цените на яйцата не ги определя българският производител. Това се определя от европейския пазар", допълни  и Иван Ангелов, производител на яйца от Пещера и член на Асоциацията на земеделските производители.

"Нашите цени са драстично по-ниски спрямо цените в Западна Европа. В момента България напълно може да задоволява вътрешния пазар", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase