Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия реши да се обърне към Съда на Европейския съюз във връзка с неправилното прилагане от България  на различни части на т.нар. „първи пакет за железопътния транспорт“.  Става дума за изпълнение на разпоредбите относно таксите, които железопътните предприятия трябва да плащат за достъп до инфраструктурата.

Комисията проучи подробно въвеждането на директивите в България и през юни 2008 г. започна процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо за неправилно въвеждане на директивите за железопътния транспорт. След като националното законодателство беше променено няколко пъти, за да бъдат изпълнени европейските разпоредби, през март 2010 г. Комисията изпрати мотивирано становище във връзка с все още неотстранените нарушения във връзка с таксите за достъп до железопътните линии. Тя анализира отговорите на българските власти и днес реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз, тъй като страната все още не прилага правилно европейските правила.

Отнасянето на случая до Съда на Европейския съюз е третата стъпка от процедурата за нарушение и с нея започва фазата на съдебното производство. Сега съдът ще трябва да се произнесе по поставените от комисията въпроси. Ако той реши, че законите на ЕС са нарушени, България ще бъде задължена да предприеме необходимите мерки, за да изпълнени решението на Съда.

Европейската комисия предприе също така действия, за да се гарантира, че дружествата за доброволно здравно осигуряване в България извършват дейността си в съответствие с правилата на ЕС в сектора на застрахователните услуги.

Комисията изразява загриженост за това, че Република България не прилага две директиви за застрахователната дейност, различна от животозастраховане, по отношение на дружествата за доброволно здравно осигуряване. Ако тези правила не се прилагат правилно, съществува риск от недостатъчно регулиране и надзор в застрахователния сектор. Български правила могат да възпрепятстват трансграничните инвестиции. Освен това, неприлагайки правилата на ЕС в застраховането спрямо всички здравноосигурителни дружества, България възпрепятства създаването на равнопоставени условия на конкуренция на пазара на здравното осигуряване.

Република България се приканва също така да премахне ограниченията пред свободното движение на капитали — свобода, гарантирана от член 63 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Комисията отправя своето искане до Република България под формата на мотивирано становище. Ако до два месеца не бъде получен задоволителен отговор от страна на националните органи, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз.

Европейската комисия призовава също така България и още 12 държави-членки да приложат забраната относно клетките за кокошки носачки. Еврокомисията изпрати официално уведомително писмо с искане за предоставяне на информация, в което се изисква страните да предприемат действия по отстраняване на пропуските в прилагането на законодателството на ЕС относно хуманното отношение към животните.

Така, съгласно прилаганите в ЕС процедури за нарушение, след предприетото днес от Комисията действие съответните държави-членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо. Ако те не реагират по удовлетворителен начин, Комисията ще изпрати мотивирано становище, с което от съответните държави-членки ще се поиска да предприемат в двумесечен срок необходимите мерки за привеждане в съответствие с директивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase