Снимка: Архив БТА

Заплатите на работниците във фалиралите фирми да бъдат защитени със закон.

Премиерът Бойко Борисов се ангажира и ще настоява парламентът да приеме промени в трудовото законодателство, които да защитят интересите на работниците след фалити на фирми.

Министър-председателят настоява депутатите от ГЕРБ, работодателите и синдикатите да изработят консенсусни предложения за промени в трудовото законодателство.

Премиерът ще говори по темата с парламентарната група на ГЕРБ още след края на депутатската ваканция. Предложенията за промени в трудовото законодателство, които ще дадат възможност на работниците, ощетени от фалирали предприятия, да получат изработените си заплати, трябва да бъдат направени бързо, тъй като промените в  Кодекса на труда вече минаха на първо четене.

Синдикатите отдавна настояват умишленото неплащане на работни заплати да се криминализира. От КНСБ и „Подкрепа" предлагат още фирмите, които не плащат заплати, да нямат достъп до еврофондовете и до обществените поръчки. Синдикатите искат и работникът да може да си прибира дължимите възнаграждения с изпълнителен лист.

Новината за още промени в трудовото законодателство дойде след коледния турнир на футболните ветерани. Отборът на министър-председателя "Витоша" (Бистрица) спечели надпреварата, след като на финала „Тигрите" се наложиха с 4:2 над ветераните на ЦСКА, а преди това на полуфинал тимът отстрани Левски с 3:1.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase