Снимка: архив, Булфото
fallback

Парламентът обсъжда ветото на президента Георги Първанов, свързано с пенсионната реформа. Измененията предвиждат вдигане на пенсионната възраст с четири месеца от началото на следващата година.

Така жените ще могат да се пенсионират след навършване на 60 години и 4 месеца, а мъжете след като навършат 63 години и 4 месеца.

По-малко от седмица, след като парламентът прие промените в Бюджета на Държавното обществено осигуряване, държавният глава върна закона обратно с аргумента, че той предизвика бурни дебати и остро обществено противопоставяне.

Днешното повторно гледане на промените започна с изказване на депутати от левицата.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев обясни, че БСП подкрепя мотивите на президента.

"Този законопроект взриви социалния мир в държавата. Да ограничите правото на пенсия на българските граждани. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре за ГЕРБ", коментира Стойнев.

Oще по темата

"Манипулативните обяснения, че мъжете и сега работят до 65 години. Тези, които работят, нямат необходимия стаж. Оставали са без работа", допълни още той. Стойнев призова управляващите да поправят своята грешка.

"Знаете че народът не желае тези промени. Запазете поне достойнството на хората и самочувствието на българите", поиска още той.

От "Атака" също бяха категорични, че не приемат вдигането на пенсионната възраст.

"Не си въобразяваме, че управляващите от ГЕРБ не са се подготвили да преодолеят ветото с помощта на наемници, които са щедро напазарувани", обясни от трибуната на парламента Павел Шопов.

Зам.-председателят на националистите коментира, че промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. "Те сега го отнасят", допълни още Шопов.

В залата присъства и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Skatelite

преди 12 години

от коментарите на Стойнев /който вероятно ще измести проваления Кадиев/ става ясно, че самочувствието на българите се крепи на по-малкото години работа.

63

Петровна

преди 12 години

Целта е една, за в бъдеще да няма понятието пенсионер. щото паричките ни които плащаме за осигуровки по толкова години са изпапкани и от предишните, а тези сегашните също го правят. Тези които след пенсия продължават да работят го правят не защото толкова много им се иска, а защото и след 30-40 години стаж пенсията която им с определя ги обрича на мизерия. Приказките от сорта, че като работим по-дълго ще получаваме по-голяма пансия са чиста лъжа. Най-много да ни дадат по 5-6лв.

62

Иван

преди 12 години

Тези в парламента лаят за да чуят хората колко социално мислят и милеят за електората.В същотот време се радват че някой върши мръсната работа с ясното съзнание че промените са неизбежни но са отлагани от страх да не бъдат наплюти управляващите в последните 20 години.Сега вътрешно изпитват удовлетворение защото дълбоко в себе си се надяват Първанов да ги направи отново управляващи и заедно с Доган , царчето , Костов / оказа се че са един отбор/ да започнат великото крадене .

fallback