Снимка: архив Булфото

Депутатите от бюджетната комисия в парламента гласуваха за повторното приемане в НС на Закона за бюджет на ДОО за 2012 г., където е залегнала спорната поправка за пенсионната реформа, и заради която президентът Геарги Първанов наложи вето.

"За" гласуваха 12 депутати от комисията – сред тях депутати от ГЕРБ и независими народни представители, "против" бяха четирима от ДПС и Коалиция за България.

Още по темата

Александър Радославов, зам.-председател на ПГ на левицата заяви, че тяхната позиция ще бъде представена от парламентарната трибуна.

"Трябва да бъде съобразена възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота. За нас от Коалиция за България това е от съществените разминавания. Трябва да ни е ясно, че средната продължителност на живота в България в тази криза пада все повече. Не можем да се сравняваме нито с Франция, нито с Германия", аргументира се Радославов.

Алиосман Имамов, депутат от ПГ на ДПС заяви: "В пленарна зала ще се произнесем по-подробно в подкрепа на президента. Това вето е основателно и дава възможност на управляващите и на парламента да си поправят една очевидна политическа грешка. Не се надяваме на кардинална промяна в предстоящото гласуване, но се надяваме на по-дълбоко осмисляне на аргументите и на президента по време на предстоящото обсъждане в пленарна зала", каза той.

Новото обсъждане на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г. е точка първа в програмата на Народното събрание за петъчното пленарно заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase