Снимка: архив Булфото

"Приетият Закон за дипломатическата служба е закон, който в никакъв случай не подобрява работата на дипломатическата служба, не отговаря на интересите на дипломатическата служба и на българското общество, закон, който въвежда двойни стандарти, закон, който противоречи и на международните актове, и на Конституцията на България".

Това каза на брифинг в парламента Ангел Найденов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България.

Още по темата

Преди седмица парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов и потвърди предишното си решение –  отзоваване до края на годината на всички посланици, агенти на бившата Държавна сигурност.

Общо 56 народни представители са внесли искането до КС за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за дипломатическата служба, поясни днес Любен Корнезов.

По думите му приетите промени дават прекомерни правомощия на министъра на външните работи, който не може еднолично да осъществява външната политика.

"Ние атакуваме 11 параграфа, общо 15 текста. Искаме не само тези текстове, но и целият закон да бъде отменен. Не могат да бъдат лишавани български граждани от правото да заемат постове в Министерството на външните работи", посочи Корнезов.

Юнал Лютфи (ДПС) възрази срещу политиката на лустрация, която се въвежда с промените в този закон и посочи, че има резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, в която се посочва, че вината е персонална и не може група хора да бъдат обвинявани по един или друг признак.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня. Председателят на външната комисия в парламента Доброслав Димитров коментира, че не е изненадан от реакцията на опозицията.

"Преодоляхме ветото на президента, сега е на ред Конституционния съд. Намирам за проява на лош вкус, когато в едно изречение се употребяват думите човешки прави и ДС", коментира по адрес на изказването на опозицията Димитров.

От ГЕРБ обясниха, че стоят твърдо зад промените, записани в Закона за дипломатическата служба.

"Днес беше поставена една разделителна линия. Позициите на партиите ще покажат дали искат да скъсат с миналото или продължават да реанимират ДС. ГЕРБ е направила своя избор", допълни той.

Колегата му Моника Панайотова допълни, че ще бъде интересно да се види реакцията на Ивайло Калфин, който е кандидат на БСП за президент, по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase