Снимка: БТА

Политическа партия ГЕРБ регистрира първа в Централната избирателна комисия (ЦИК) кандидат президентската си двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От днес до 17 септември ЦИК ще приема документи за регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент, издигнати както от политически партии, коалиции на партии, така и от инициативни комитети.

От 30 август младежи на ГЕРБ пазеха ред пред сградата на комисията, за да може партията да спази традицията си първа да внесе документите.

Тази сутрин председателят на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов и двамата кандидати дойдоха десетина минути преди 9 часа, когато започна регистрацията в ЦИК.

След като бяха внесени документите му за регистрация в ЦИК, на въпрос кой ще бъде основният му опонент в надпреварата за държавен глава, Плевнелиев каза, че това ще бъде кандидатът на БСП.

„Виждате обаче разликата – ние вече имаме екип, ние сме първите, които се регистрираха, те тепърва ще решават кой ще бъде техният кандидат за вицепрезидент”, изтъкна той.

Росен Плевнелиев заяви, че с кандидатурата си за президент не абдикира от отговорностите на министър, а точно обратното. Ще разширя хоризонта на работата си по националните приоритети, каза Плевнелиев и увери, че правителството ще изпълни поетите ангажименти, въпреки че той напуска Министерството на регионалното развитие.

За разлика от Плевнелиев кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова няма да подаде оставка, а ще излезе в отпуск за предизборната кампания. Подаването на оставка на Росен Плевнелиев е негово лично решение, аз спазвам закона и ще изляза в отпуск, а след като спечелим изборите, ще видим как ще процедираме, каза Попова.

След регистрацията Цветанов изрази надежда всички българи да се гордеят с кандидат президентската двойка на ГЕРБ. Той посочи, че президентът и вицепрезидентът трябва да направят всичко възможно България да изглежда по друг начин от президентската институция.

По-рано днес Росен Плевнелиев заяви, че няма да става член на партията ГЕРБ.

Аз получавам в момента доверието на ГЕРБ, но категорично няма да стана член на партията, заяви за bTV кандидатът за президент Росен Плевнелиев.

Още по темата

Той коментира, че е много важно да подаде оставка, тъй като в регионалното министерство има нужда от активен действащ министър, защото се гонят графици.

"Оттук нататък съм кандидат за президент, няма да откривам обекти", коментира Росен Плевнелиев.

Според него до последно се е мислило по различни варианти за кандидат за президент на ГЕРБ.

"Най-честен и най-почтен към вас е самият премиер, който винаги ви разказваше за тези варианти. В крайна сметка това, което е важно, е, че самите ние с Маргарита Попова не само че се чувстваме много добре подготвени, но и дълбоко вярваме, че това, което ще правим оттук нататък, е това, което вече правихме. За нас няма изненади. Истинската политика за нас е тази, в която ние можем да бъде максимално полезни за хората и обществото”, каза още Росен Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase