Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент.

Кандидатът за вице е настоящата правосъдна министърка Маргарита Попова.

Номинациите обяви преди минути премиерът Бойко Борисов, който отново заяви, че ще е кандидат за президент, но за следващите избори.

"Още веднъж днес в 14.00 часа водихме разговори с Росен Плевнелиев и няма по-подходящ кандидат", добави лидерът на ГЕРБ и премиер на страната.

По думите му България има нужда от модерна визия и това трябва да бъде заложено на всички нива на власт.

Той обобщи, че президентската двойка е избрана така, че в правителството да не се получи вакум.

Борисов каза, че Маргарита Попова е избрана за кандидат за вицепрезидент, защото съдебната система е Ахилесова пета на България.

"Попова е доказан магистрат и тя може да промени това заради контактите си в съдебната система и в Брюксел", допълни лидерът на ГЕРБ.

Обявяваването на двойката за Дондуков 2 премина при огромен медиен интерес. Районът около НДК е под засилена полицейска охрана. Преди началото на пресконференцията екипи с полицейски кучета проверяваха района около централата на ГЕРБ.

Нееднократно Плевнелиев твърдеше, че не желае да се бори за президентския пост, защото той е професионалист мениджър и разбира от работата си като строител. Изтъкваше още, че не е обременен политически, както и че не е член на ГЕРБ, явно обаче доводите му не са били достатъчни за пред Бойко Борисов.

Още по темата

Спекулациите около кандидата на управляващата партия за президент продължиха няколко месеца.

В началото на годината Бойко Борисов подхвърли, че вицепремиер ще е кандидатът на партията за президент. Тогава предположението падна на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Още миналата година лично премиерът дори го назова като бъдещ избраник на партията за поста.

Поемането от Цветанов на ръководството на предизборния щаб на ГЕРБ обаче категорично опроверга тази възможност.

Биография на Росен Плевнелиев:

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев.
Женен, има три момчета.

Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград. В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София, със специалност „Изчислителна техника“.

Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника.

Още през 1990 г. започва да развива собствен бизнес, тогава той основава и започва да развива фирмата си „Ирис Интернешънъл”. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон, изграждане на централен офис на БНП Париба, център на Даймлер-Крайслер , Бизнес парк София.

След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер, работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.

На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase