Снимка: архив Булфото

Бурни дискусии за живота и смъртта се разразиха в парламента по време на обсъждането на първо четене Закона за евтаназията, внесен от депутата от БСП Любен Корнезов. В крайна сметка обаче законопроектът беше отхвърлен от народните представители.

В проектозакона се дава правно определение на понятието евтаназия: удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезен начин, включително и чрез прекратяване на изкуствените системи за поддържане на живота.

Петчленна лекарска комисия да взима единодушно решенията за евтаназия при пълно мнозинство, предлага депутатът.

В нея задължително трябва да има психолог, а решенията й да могат да се обжалват пред съда, предвижда още проектът.

"Изправям се пред вас със смирение", започна Корнезов словото си.

"Какво е животът – две дати, датата на раждането и на смъртта. Нека тези, които се страхуват от отвъдното, да не гласуват", прикани той депутатите и цитира Хайтов: "Никой не е забил кол на тази земя".

"Човекът трябва да избира между живота и смъртта", продължи левият депутат.

По думите му законът е предназначен за "страдалците, които са неизлечимо болни, агонизиращите люде, проклинащи живота, а не за младите и здравите".

Темата е много чувствителна и обществото у нас не е узряло, за да приеме евтаназията – бяха най-честите аргументи, обявени от парламентарната трибуна за отхвърлянето му.

"Започнахте със смирение, накрая стигнахте едва ли не до въодушевление, че някой ще отнеме живот", каза синият депутатът Ваньо Шарков, като се обърна към вносителя на законопроекта Любен Корнезов.

Шарков смята, че с този законопроект се въвежда институцията на петимата души, хората, които ще издават смъртната присъда, а после ще има и палач, който да я изпълни, като попита болния по какъв начин иска да стане това.

По думите на депутата не трябва да се допуска да има евтаназия по желание на близките и това го няма никъде по света.

"Евтаназия не може да се допуска и регламентира законово в България", каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Според нея внесеният законопроект не кореспондира с член 28 от конституцията и редица международни актове – че животът е основно човешко право.

Дариткова заяви, че отнемането на човешки живот противоречи на лекарския морал и етика.

Депутатът Корман Исмаилов също се изказа против законопроекта.

"Медицината е постигнала определени върхове, но това не е краят", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase