Терминалът на "Лукойл-Нефтохим-Бургас" е необичайно пуст. Снимка: БТА
fallback

Размяна на реплики по темата „Лукойл“ в отсъствието на вицепремиера Симеон Дянков се е разиграла на заседанието на кабинета в сряда, пише вестник „Труд“.

След края на официалната част външният министър Николай Младенов е попитал дали все пак някой ще обясни какво точно става с „Лукойл“. „Топката“ веднага поел вицепремиерът Цветан Цветанов, който разпалено заявил, че „тия акции трябва да се обсъждат предварително“ и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.

В този момент се намесил премиерът Бойко Борисов: „Обсъждано е многократно, включително и в моя кабинет, ти какво искаш – да позволим да се нарушава законът ли? Включително предупредихме президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов.“

Според запознати основният проблем на Цветанов е, че МВР има договор за доставка на горива с „Лукойл“, пише вестникът като отбелязва, че вътрешният министър не е бил открит за коментар.

Кризата с бургаската рафинерия възникна, след като преди два дни държавата отне лиценза на данъчния й склад, тъй като „Лукойл Нефтохим“ не е монтирал задължителните уреди, които отчитат горивото и рафинерията мина на авариен режим на работа.

За вчера бе насрочена среща между министъра на финансите Симеон Дянков, началника на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и шефа „Лукойл България“ Валентин Златев, но тя бе отменена от министър Дянков.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че разчита на коректно отношение от страна на „Лукойл“.

Oще по темата

„Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото, защото с другите продукти, мисля, че ще се оправим, защото рано или късно те пак ще си имат лиценз – това е най-голямото българско предприятие и се надявам да не тръгнат на война с държавата”, каза Борисов.

Валентин Златев пък бе категоричен, че компанията не е нарушила закона. По думите му е бил договорен график за инсталирането на измервателните уреди, но митническият шеф е решил да вземе лицензите на рафинерията и на пристанището „Росенец“.

Енергийният министър Трайчо Трайков пък успокои, че не се очаква криза с горивата.

Засега не се наблюдава презапасяване с горива по бензиностанциите, а от транспортното министерството уверяват, че няма сътресения при доставките на горива за БДЖ, Летище „София“ и пристанищата в страната.

От там обясниха, че БДЖ има резерви за около една седмица, а при извънредна ситуация авиокомпаниите могат да зареждат по-големи количества горива от летището, от което излитат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

ЛУКОЙЛ

преди 12 години

Чета с предатели и Златев е един от тях. Златев иска да затвори Руската рафинерия хора! Златев и Тиквата играят добре планирани игри срещу ЛУКОЙЛ.Шопа Златев никога не е спазвал законите а камоли Тиквата.Хората намразиха Лукойл заради Златевите цени по бензиностанциите. Тиквата и Златев ви вдигат цените а не ЛУКОЙЛ. Сега като го няма ЛУКОЙЛ да видим дали цените ще паднат. На тези милионери не им пука за народа и безработицата която ще настане.

96

2525

преди 12 години

Много прости хора пищат по форумите.Няма държава без промишленост.За Лукойл някой сеща ли, че в него работят български граждани, които разчитат на заплатите си да издържат семейства.А за възможния срив на туризма. Как ще се доставя кероцин и откъде. От Румъния до Бургас. И къде са цистерните. То няма и пътища А до София ?.Та каквото си направи човек сам никой не може да му го направи.Тиквата се самоуби ритуално.

95

до 93

преди 12 години

Няма да стане нищо! Във всеки случай хората няма да спрат да ползват автомобилите си! 10000% че ще се внася горивото и ще се намира от другаде, което от самосебе си говори че потреблението няма да се свие просто защото не работи ЛукОйл!!!По тази логика парите пак ще влизат в бюджета просто няма да са от 1 компания!Може разбира се бензина да стане по - скъп понеже при нас принципите са малко по - различни, но от това следва, че дори ще влизат повече пари в бюджета!

fallback