Снимка: Агенция "Митници"

Агенция "Митници" отне лицензите за данъчни складове на "Лукойл", съобщиха от ведомството.

"С решение на директора на Агенция "Митници" се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД", гласи съобщение на сайта на агенцията.

Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

Още по темата

Пред БНТ шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обяви, че лицензът се отнема, защото производството не отговаря на изискванията на Закона за акцизите.

Още в средата на юли той намекна, че ако "Лукойл Нефтохим" не върже измервателните си уреди със системата на митниците, ще спре работа.

Танов обясни, че законът позволява на рафинерията всичко, което се намира в завода, да бъде преработено в готов продукт, но по-нататъшна дейност няма да има.

Той обясни, че вече 15-и ден служители на митниците проверяват Лукойл, след като стана ясно, че там няма монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара.

Според Танов единственият начин да се възобнови производственият процес оттук нататък е след като се монтират измервателните уреди, от компанията да поканят представители на митниците, които да проверят и евентуално да бъде върнат лицензът за производство.

По-късно днес представители на Лукойл ще се срещнат с вицепремиера Симеон Дянков, за да обсъдят бъдещето на рафинерията.

Преди време Дянков също обяви, че лицензът на "Лукойл Нефтохим" ще бъде отнет, ако не се изпълняват изискванията по закона за акцизите и данъчните складове.

Според вицепремиера дори това да се случи, в страната няма да настъпи криза за горива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase