Снимка: Reuters

Либийската опозиция официално се разграничи от консулския служител Ибрахим Ал-Фуерис. Това става ясно от писмо на Преходния национален съвет в Бенгази до българското външно министерство, съобщава БНР.

Вчера Ал-Фуерис превзе либийското посолство и се обяви за представител на Националния преходен съвет в джамахирията, който преди близо два месеца България призна за легитимен представител на либийския народ.

Той не принадлежи към съвета, се казва в писмото, подписано от Слахедин Бишари, заместник външен министър от опозиционното правителство.

Бишари препоръчва Ал-Фуерис да бъде депортиран от България.

Още по темата

Вчера от Министерството на външните работи го обявиха за persona non grata заради това, че е разработван от службите у нас.

Те се позоваха на точка от Виенската конвенция, според която една страна може да изгони дипломат на друга държава, ако той извършва неспецифична външна дейност.

От външно министерство му дадоха 24 часа да напусне страната. Срокът вече изтече и Ибрахим Ал-Фуерис няма дипломатически имунитет на консул у нас.

Той обаче е на либийска територия в сградата на посолството в столичния квартал "Младост", съобщава БНР, а там полицията не може да го арестува и екстрадира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase