Красимир Велчев. Снимка: Булфото

Министър Симеон Дянков е подведен с твърденията за размера на депутатските заплати.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев по повод скандала с размера на възнагражденията на народните представители.

Вчера финансовият министър обяви, че трябва да се преразгледа моделът на заплащане на депутатите.

Според него размерът на парите трябвало да отговаря на отговорностите и не можело народните представители да получават повече от премиера и министрите.

Дянков беше категоричен, че върху всеки получен доход у нас се плащат данъци и народните представители не трябва да правят изключение от това.

„Всеки ден даваме обяснения, че нямаме сестра. Има служби, нека всеки да си върши работа в тази държава, има институции, които да проверяват. Не ме карайте да се оправдавам за неща, които не са така“, коментира Велчев, без да обясни конкретно дали парите, получавани в плик, в крайна сметка се облагат.

Още по темата
„Сутринта се чухме с г-н Дянков по други въпроси и аз му казах, че е подведен в информацията и че не трябва да вярва и да се доверява на човек, който е доказал и пред вас, че освен фалшиви подписи и компромати, друго не работи в политиката“, каза още шефът на групата на ГЕРБ.

В началото на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев размаха плик с 1400 лева, които стана ясно, че всеки депутат получава ежемесечно за експертна дейност, и тази сума не се облага с данъци. Така в крайна сметка един народен представител си докарва на месец около 5 бона заплата.

Дянков е обещал на Велчев, че ще възложи проверка.

"Глупости не ми се слушат", така депутатът отговори на въпрос дали избраниците ни получават пари в бял плик.

Велчев посочи, че според закона за парламентарните групи се предвиждат представителни разходи.

„Това са пари, които се дават, за да се посрещнат разходите на групата – например за кръгли маси, за изнесени заседания, за цветя, за подаръци при визити“, обясни той.

С тези пари разполагало ръководството на групата и когато дадени народни представители поискат, се дават тези пари.

„Дали ще ги слагаме в плик или ще ги даваме така, това е толкова смешен въпрос, че не искам да го коментирам”, заяви Велчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase