Снимка: Dnes.bg

"Пред очите на данъкоплатците съществуват черни каси и схеми за източване на бюджета, които нямат аналог в нито една европейска държава“.

Това заяви пред bTV лидерът на РЗС Яне Янев по повод скандалите в парламента заради партийните субсидии на независимите депутати.

"Ако имаме правова държава, нито един лев не може да се изтегли от субсидията на която и да е било политическа партия и да се даде кеш на който и да е било", коментира той.

Според него независимите депутати са "купени" и по думите му логиката на субсидията - за прозрачно финансиране на партиите, се е изродила.

На практика се оказвало, че една партия може да "открадне" парите на друга.

На въпрос обаче дали трябва изцяло да отпадне държавното финансиране на партиите Янев каза само, че трябвало да се промени регламентът.

По повод собствената си заплата като председател на РЗС – от 6 хиляди лева, Янев каза, че парите са от бюджета на партията. 2/3 от него обаче идвали от партийната субсидия.

Янев показа плик с 1464 лева, който получавали всички депутати, освен заплатата си в парламента всеки месец.

Парите били т.нар. 2/3 за експертна дейност, но в същото време народните представители не могат да сключват договори в качеството си на експерт, с който и да е било консултант, обясни Янев.

Парите били извън месечната заплата на депутатите. Така един народен представител чисто си докарвал около 5 хиляди лева, като му се начисли стажът и участието в комисии.

Още по темата

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев прочете писмо на Яне Янев от 21 май 2009 година по време на 40-тото Народно събрание, според което основният начин на финансиране на партиите е държавната субсидия.

Тогава финансовото министерство отправя запитване до правната комисия, която отговаря, че при промяна на състава на парламентарните групи на партиите, т.е. напускане на депутати, субсидията за тях трябва да отиде в партиите, към които са заявили принадлежност.

"Единственото, което правим в момента, е да спазваме законите", оправда се Главчев и добави, че в момента въпросът е дали това е дневният ред на обществото.

Според него по-важното е да се реши размерът на субсидията и дали част от нея не трябва да отива за здравеопазване, образование и т.н.

По думите на депутата процентът за определяне на размера на субсидията расте. През 2005 година процентът бил 1%, през 2006 година – 2%, през 2009 година е 5% от минималната работна заплата.

Субсидията се формира от процента умножен по броя на действителните гласове от последните парламентарни избори.

Единствената поправка, направена от ГЕРБ, е критерият да бъде минималната заплата към 30 септември на предходната година, припомни Главчев.

От 15 милиона субсидия ГЕРБ до момента е изразходило 5 милиона и 300 хиляди лева, отчете той. Останалите пари стояли в партийната каса. 

Той още веднъж настоя, че трябва да се разсъждава за промяна на размера и начина на изразходване на субсидията.

Но Главчев определи като крайна идеята да няма субсидия. Как ще се финансират партиите тогава, попита учуден депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase