Лютви Местан. Снимка: Булфото

Депутатите от ДПС може да заведат дело срещу председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Причината е, че тя им отказва информация към кои партии са заявили принадлежност независимите народни представители.

Това обяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

„Искаме да знаем кои са новите ГЕРБери, които са заявили подкрепа за ГЕРБ, и на това основание ГЕРБ получава субсидиите на другите партии“, заяви той.

От движението са на мнение, че е „недопустимо и скандално ГЕРБ да присвоява държавна субсидия“, дадена за вот за други партии.

Лютви Местан припомни, че ДПС е поискало в писмо до Цачева да отговори коя партия подкрепят независимите. Тя обаче е била категорична, че няма да даде такъв отговор, като се е мотивирала, че няма правно основание.

„Правно основание има и това е Законът за достъп до обществена информация, но дори и да нямаше, е въпрос на принцип тя, а и финансовият министър Симеон Дянков да предоставят исканите данни“, контрира днес Местан.

От ДПС са готови да подкрепят предложението на Синята коалиция за временна анкетна комисия, която да проучи получаването и разходването на субсидията за всеки от независимите депутати в парламента.

Още по темата

Готови са и да участват и подкрепят внасянето на вот на недоверие срещу политиката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В коментар на думите на премиера Бойко Борисов, който направи сравнение между българите и кучета, които имат нужда да бъдат държани здраво, Лютви Местан заяви, че явно Созопол предразполага към политически жаргон.

Там се роди култовият израз „шибан народ“ (изказване на бившия министър без портфейл Божидар Димитров – б.р.), а сега пак оттам излиза и метафората за кучетата, заяви зам.-председателят на ДПС.

Местан заяви, че това е нескопосана, грубовата и откровено обидна метафора, независимо дали казаното се изважда от контекста, или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase