Иван Костов. Снимка: Архив Булфото

От Синята коалиция ще предложат в парламента създаването на временна анкетна комисия, която да разследва получаването и разходването на бюджетната субсидия за всеки от независимите депутати в Народното събрание (НС), обяви Иван Костов.

Десните ще настояват да се възложи такъв одит и на Сметната палата.

Ако комисията се създаде, тя може да реши трябва ли да се направят законодателни промени, за да не се допускат действия, които са в пряко противоречие с политическата етика и политическата нормалност.

“В самия закон за политическите партии има вкарана изкуствено хипотезата, че парите следват депутата и е написано, че тогава субсидията отива в партията, към която независимият депутат е обявил принадлежност”, поясни Костов.

Според лидера тази хипотеза е “дълбоко порочна” и няма място в закона, затова сините ще настояват тя да отпадне.

Ако независимият депутат не се присъедини към друга парламентарна група, парите трябва да остават в държавния бюджет, предложи Костов.

“Важното е защо мълчи Бойко Борисов по тази тема”, запита той.

“Бойко Борисов не може да мълчи, защото това е изключително болезнена тема, която оставя ГЕРБ в изолация и аз го призовавам да излезе от нея и да отговори”, настоя синият лидер и се аргументира: “Защото вижте какво казват другите – ние не знаем, че се вземат тези пари, друг – ние не знаем за какво се харчат, има обаче някой, който знае, и този някой трябва да е г-н Бойко Борисов”.

Още по темата

Страната е без политическо мнозинство – това е огромният проблем, някакво нелегално мнозинство управлява страната с неясни механизми, добави Иван Костов.

Лидерът на ДСБ прочете изявление на партията по повод намесата на Министерството на външните работи на Русия от 22 юни 2011 г. в дебата около паметника на Съветската армия.

В него тя е определена като „недопустим опит за спиране на обществения дебат за мястото на паметника”.

От ДСБ смятат, че е недопустимо тази част от българското общество, която отстоява позицията за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София, да бъде наричана екстремистка.

Според сините обвинението за "непрекъсващи актове на вандализъм" и "екстремистки действия“ е невярно и фалшиво, колкото е фалшив самият паметник.

В изявлението позицията на българското правителство е определена като „слугинско снишаване пред Русия”, а руското искане – “недопустима претенция за репресия върху български граждани”.

Костов посочи, че оцветяването на барелефа не е нарушение по Наказателния кодекс, и определи действията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да започне разследване като престараване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase