Снимка: архив, БТА

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров си поиска от БСП сумата от 50 хиляди лева, която била отнета от субсидията на партията на националистите, след като депутатът Камен Петков се присъединил към левицата.

Петков напусна парламентарната група на „Атака“ през декември 2010 г. „След заявяването на неговата декларация за нова партийна принадлежност към Коалиция за България, държавната  субсидия на „Атака“ беше намалена при първия за 2011 г. транш с 50 000 лв“., посочва Сидеров в открито писмо до червения лидер Сергей Станишев.

„Държавната субсидия за партиите се получава на четири транша всяко тримесечие. Засега 50 хиляди лева са преминали неправомерно от бюджета на партия Атака към бюджета на Коалиция за България. До края на годината се очаква тази сума да стане 200 хиляди лева“, изчислява Сидеров.

„Г-н Станишев, вие знаете много добре, че държавната субсидия се отпуска на всяка партия, преминала границата от 1% подадени гласове на български избиратели. Субсидията се отпуска и изчислява на база на брой подадени за съответната партия гласове, а не на база брой народни представители. Защото във втория случай би означавало партиите, взели над 1%, но останали под 4%, да не вземат субсидия. А те вземат по 12 лв. на подаден за тях глас“, допълва Волен Сидеров.

Още по темата
Той цитира текст от Закона за политическите партии, според който сумата, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори. 

За един получен глас се предвижда субсидия в размер на 5 на сто от минималната работна заплата за страната, определена към 30 септември на предходната година.

”Към 30 септември 2010 г. минималната работна заплата е 240 лв. 5% от 240 са 12 лв. на глас. Никъде в сега действащия и критикуван от нас закон за политическите партии не пише, че субсидията се изчислява на брой вкарани в парламента депутати. Тогава как министърът на финансите изчисли сумата от 50 хил. лева, с която ви дари през април т.г.? Този въпрос ние ще го изясняваме чрез съда, но за вас е ясно, че сте приели в касата на коалицията си неправомерно 50  хил. лева от партия „Атака“, категоричен е националистът.

„Проявете разум и достойнство – върнете парите, откраднати от „Атака“, обръща се  Сидеров към Станишев. В писмото на „Атака“ се посочва и банковата сметка на партията, на която очакват възстановяването на парите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase