Снимка: БСП

България да разреши прилагането на евтаназия по молба на болния или неговите близки. Това предлага депутатът от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, който е внесъл проектозакон в парламента.

„По молба на болния или неговите близки, когато човек е безнадеждно болен, да бъде прекратено по изкуствен начин поддържането на живота, като предлагам, ако това се случи, органите на евтаназирания по право да могат да бъдат трансплантирани - един живот да спаси друг живот", посочва депутатът.

Корнезов предлага искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Предвижда се решенията на комисията могат да се обжалват пред Върховния касационен съд.
 
„Даже и след решението на комисията, респективно и след решението на ВКС, самият болен човек, който е подал молба за евтаназия, винаги може да се откаже", каза още Корнезов.
„Не ни питат, когато се раждаме, поне да ни попитат кога искаме да срещнем смъртта", пише в мотивите на червения депутат.
 
„Знам, че е тежко, затова го казвам със стиснати зъби и свито сърце, казвам „да" на евтаназията", допълва Корнезов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase