Снимка: Булфото

Единодушно всички земеделски министри от ЕС са се обявили против предложението на Европейската комисия да бъдат предоставени 150 млн. евро за компенсиране на нереализираната продукция заради бактерията ешерихия коли.

Това съобщи Мирослав Найденов, който участва в извънредното заседание на министрите на земеделието от ЕС в Люксембург.

По думите на земеделския министър в сряда ЕК ще изпрати ново предложение „със съществено подобрение на предложението”.

Обезщетението от 150 милиона евро бе предложено на фермерите заради щетите, понесени от спада на продажбите на зеленчуци след случаите на заразени с ешерихия коли.

Още по темата

Министър Мирослав Найденов обяви, че България ще претендира за над 10 милиона лева загуби от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасния щам на бактерията.

Невярно разпространената информация, че заразата е дошла от биологично произведени краставици в Испания доведе до голям спад на потреблението на зеленчука в Европейския съюз.

Найденов информира, че от началото на кризата българските производители на краставици са загубили по 1 млн. лв. на ден, като загубите продължават да се трупат и в момента.

Министърът се позова на данни от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, които са същите с тези на МЗХ.

Все още няма яснота откъде идва заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase