Снимка: Reuters

Лабораторни анализи не потвърждават, че зеленчуци са в основата на инфекцията, причинена от щама убиец на бактерията ешерихия коли, обяви Европейската лаборатория за референтни материали, съобщава Франс прес.

"Прекомерната тревога по отношение на консумирането на зеленчуци е неоснователна, защото досегашните лабораторни анализи не подкрепят хипотезата, че заразени зеленчуци са в основата на инфекцията", се казва в изявление на лабораторията със седалище в Рим.

"Анализите върху проби от краставици, които пораждаха съмнения, освен това показаха ясно, че те не са заразени от бактерията убиец", се казва също в изявлението.

"Обичайните хигиенни норми във връзка с безопасността на храните са достатъчни, за да се избегне разпространението на заразата", се посочва също в документа.

По последни данни жертвите на щама убиец на ешерихия коли в Германия са вече 18, след като 80-годишна жена от Северна Германия почина по-рано днес.

Преди това близо два дни нямаше нови жертви. В Швеция също беше регистриран по-рано тази седмица един смъртен случай и така жертвите в Европа засега са общо 19.

По-рано днес Световната здравна организация съобщи, че случаи на зараза има в 12 страни. При всички тези случаи, с изключение на два, става дума за хора, които живеят, които са пребивавали или са били в контакт с жители на Северна Германия.

Вчера Пекинският институт за генома, който получи проби от Германия, обяви, че щамът в основата на епидемията е нов, силно токсичен и се е появил от сливането на един много агресивен щам O104, вече срещан в Южна Корея с щам 55989, наличен в Централноафриканската република, припомня в. "Фигаро".

Засега източникът на заразата си остава мистерия. Докато не се изясни този въпрос, Русия и Ливан забраниха вноса на зеленчуци от ЕС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase