Трайчо Трайков Снимка: БТА
fallback

АЕЦ „Козлодуй" е проектиран да издържи на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков.

По думите на Трайков втората атомна електроцентрала „Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус. Като цяло районът на Козлодуй е по-спокоен от сеизмична гледна точка.

Енергийният министър ще поиска допълнителни експертизи и анализи. „Белене" има шанс да стане, но трябва да се споразумеем за цена, допълни енергийният министър пред Дарик радио.

Oще по темата
12 мар 2011 10:20
504

Последната дума за удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" ще има Агенцията за ядрено регулиране, допълни Трайчо Трайков. По думите му Русия може да попречи на удължаването на живота на двата енергоблока, но не очаква подобни действия. Когато след 20-30 години 5-и и 6-и блок излязат от експлоатация, ще имаме нужда и от 8-ми блок. Дотогава ще ни е нужен само още един, коментира министърът.

Трайков бе категоричен, че инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима" отново ще постави въпроса за ядрената енергетика в световен план. Реакторите от ново поколение са с много по-добри защити, отколкото старите, каза още енергийният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

rumen221

преди 13 години

Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!

145

БоСимеонов

преди 13 години

Росатом чак се зачудиха на мнението на Трайков. В Нюза си излезе инфо за това. Преди седмица пък Германия опровергаха Цветанов за Шенгенските изказвания. Не, няма такава тъпня просто. Нашия Министерски съвет е да си е.е майката. Сбирщина нехранимайковци.

144

tutankhamon661

преди 13 години

Браво! Радвам се да чуя толкова компетентни мнения. С всички съм съгласен. Включително с онези, които още не са се изказали.

fallback