Снимка: Reuters

Най-тежкият сценарий за първата атомна централа „Фукушима”, която пострада от унищожителното земетресение в Япония, е стопяване на активната зона – това е стопяване на горивото, което вече е свързано със сериозни последици в района на централата. Това каза пред Дарик  радио председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Той побърза да уточни обаче, че това са хипотетични сценарии и се надява, че ще бъде осигурено своевременно охлаждане на реакторите и до това няма да се стигне.

По думите на Сергей Цочев не могат да се правят аналогии между ситуацията около двете централи във Фукушима и аварията в Чернобилската атомна централа. „Ситуацията не е Чернобилска, реакторът не е чернобилски, защитната обвивка е здрава и в този смисъл не може и да става сравнение с Чернобил”, каза Цочев.

Още по темата

„Няма графит, няма какво да се запали там”, допълни той.
Той добави, че получаваме информация от Международната агенция по атомна енергия за обстановката около централите в Япония. Двете атомни централи „Фукушима” са близо една до друга, едната има шест ядрени блока, а другата - четири.

По думите му след контролираното изпускане на радиационната пара е повишена между три и пет пъти радиацията на оградата на централата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase