Дянков обясни идеите си пред студентите. Снимка: БТА

Правителството ще внесе в парламента Пакт за финансова стабилност с три мерки във фискалната политика.

Това каза по време на лекция в Нов български университет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Мерките предвиждат лимит на дефицита, ограничаване на преразпределителната роля на държавата и увеличаване на преките данъци - само с одобрение на квалифицирано мнозинство на парламента.

Първоначалната идея на финансовия министър беше те да се изменят чрез референдум.

Пактът за финансова стабилност е най-важната финансова тема и при успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави, обясни Дянков пред студентите.

Той посочи, че България е минала през най-тежката финансова криза от Втората световна война насам и че правителството през миналата година е успяло да задържи натиска върху бюджета за по-високи харчове, но този натиск продължава и през тази година, и затова ще е добре, ако се приемат мерки за финансова дисциплина.

Дянков каза, че мерките от пакта трябва да залегнат в Конституцията на държавата, за да бъде това дългосрочна политика.

Финансовият министър заяви, че лимитът на дефицита, който ще залегне в пакта, ще е ясен до седмица, но той ще е доста по-строг от Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, които предвиждат дефицит от 3 процента.

Още по темата

„В последните две години 24 държави от ЕС увеличиха данъците, а България е една от страните, която не ги увеличи. Увеличението на данъците е лошо за страна, която има да догонва средноевропейските държави по стандарт“, обясни Дянков, цитиран от БТА.

Затова според него е важно да бъде много по-трудно увеличаването на преките данъци. Мярката, предлагана от него, предвижда това да може да става само с гласовете на две трети от всички депутати - или 160 депутати.

Вицепремиерът каза, че според него всеки трезвомислещ член на парламента ще гласува за приемането на Пакта за финансова стабилност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase