Снимка: Булфото

Референдум за промяна на преките данъци може да има от началото на 2013 г., ако идеята за такова допитване до народа бъде приета, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.

Той лансира идеята си в четвъртък по време на дебатите по вота на доверие в парламента.

Дянков уточни, че Министерството на финансите има напълно развита идея за референдума и тя ще бъде представена пред бюджетната и икономическата комисия следващата сряда.

„Това е голяма крачка, ще има голям обществен дебат, затова нашето предложение, ако се въведе референдумът, е това да стане от началото на 2013 г.“, отбеляза Дянков.

Дянков лансира и идеята за ограничаване на максимално допустимия бюджетен дефицит чрез законови лимити и ограничаване на преразпределителната роля на държавата.

Мерките ще залегнат в пакет от промени в сегашните закони, които много скоро ще бъдат подготвени и внесени за гласуване в парламента.

"Това е практика, както и другите две мерки, която ще покаже, че България не само ще бъде една от държавите с най-добра финансова дисциплина в Европа, а ще бъде най-добрата държава в Европа с най-добрата финансова дисциплина", коментира вицепремиерът.

Такава практика имало в Швейцария, както и в някои страни от Латинска Америка. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase