Димитров подаде оставка заради картончето си от ДС. Снимка: Булфото

Да бъде освободен от правителството Божидар Димитров и да бъде заличен от структурата на Министерския съвет постът "министър без портфейл". Това предложение на премиера Бойко Борисов е внесено в деловодството на парламента, съобщиха от МС.

В мотивите си за персонални промени в кабинета Борисов посочва, че Димитров е депозирал лично пред него оставката си като министър.

Неговите функции щели да бъдат „преразпределени в съответствие с конституционните и законовите изисквания“, пише в съобщението.

Оставката на министъра без портфейл беше приета от премиера на 19 декември в разгара на скандала с агентурното минало на българските дипломати.

Причина за реакцията на Борисов стана запитване дали не е двоен аршин посланици, които са били от службите, да не могат да бъдат назначавани, а в същото време в правителството да има министър агент от ДС.

Още по темата

В края на миналата година пък Борисов заяви, че няма подходящ кандидат, който да заеме поста на Божидар Димитров.

„Обмисля се възможността някой от другите министри да поеме функциите на министъра, отговарящ за българите в чужбина“, съобщи тогава премиерът.

Това стана само няколко дни след като публично заяви, че ще запази поста, тъй като „той не е правен специално за Божидар Димитров“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase