Снимка: БГНЕС

Министерският съвет предлага на президента поименно да подпише указ – всички посланици агенти на Държавна сигурност да се върнат в България.

Това обяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че предлага при завръщането им дипломатите да работят в МВнР.

Още по темата

"Става въпрос за посланици, назначени както от настоящото, така и от предишни правителства", каза Борисов.

В средата на декември Комисията по досиетата установи принадлежността на около 45% от проверените ръководители (192-ма – бел. ред.) на български мисии в чужбина към Държавна сигурност.

33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, а четирима са генерални консули, отбелязват от ведомството.

Към момента половината от посланиците ни в страните от ЕС и НАТО и почти всички на Балканите са свързани с репресивния апарат на комунистическия режим, обявиха светкавично от МвнР.

След като Комисията по досиетата обяви имената на дипломатите с картонче, външният ни министър Николай Младенов обяви:

"В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност с бившите служби да представляват съвременна България".

Държавният глава Георги Първанов нееднократно обаче защити посланиците агенти и каза, че е против лустрацията и чистката по политически причини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase