Снимка: Булфото

Решението на Бойко Борисов да действа на принципа „нападението е най-добрата защита”, предлагайки вот на доверие, точно докато му гласяха такъв на недоверие – очертава конституционна каша.

Причината е, че по закон 6 месеца след провеждането на вот на недоверие – опозицията няма право да иска друг подобен по същата тема.

Предложението на Министерския съвет за вот на доверие обаче е по цялостната политика на кабинета. Така, според управляващите, ще бъдат вързани ръцете на БСП и ДПС да им искат недоверие до лятото.

„Най-сложният въпрос”. Така конституционалистът от „Коалиция за България” определи очертаващият се казус. „В българската литература не е описан подобен случай. Има празно петно”, призна юристът.

Според него само Конституционният съд може да разтълкува казуса. „Той може да каже дали след като вотът на доверие мине – ще може 6 месеца след това да се иска вот на недоверие по цялата политика или по част от нея. И аз се двоумя, признавам си”, скромно каза Корнезов.

 И все пак – по думите му от юридическа гледна точка – вероятно този инструмент на опозицията ще бъде отнет.

Не на това мнение обаче е лидерът на БСП Сергей Станишев. Той увери, че партията му продължава консултациите с политическите сили за вот на недоверие. На въпрос  как ще го направи, след като този инструмент вече е отнет, Станишев отвърна „не мисля”.

Още по темата

„Министър-председателят се опитва да затвори една тема, която е много неприятна за него лично, за управляващите, защото този случай разкрива задкулисието на управлението”, разви тезата си червеният лидер.

„Достоен ход, достоен, нямаха друг изход. Или трябва да си подадеш оставката, или да поискаш вот на доверие. Разбира се, политиката е това”, коментира обаче най-възрастният депутат Любен Корнезов.

Все пак и той посочи, че вотът на доверие няма да циментира кабинета за следващите 6 месеца, защото имало много други причини то да падне. „Мнозинството не е в залата, в която сме тук. То е отвън”, поясни депутатът.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase