Снимка: БГНЕС

"Ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците, дипломатите от този период насам да са лоши".

Това заяви президентът Георги Първанов по повод думите на премиера Бойко Борисов, че дипломатите сътрудници на Държавна сигурност трябва да освободят постовете си.

"Познавам част от имената в този списък – това са дипломатите, които 20 години през прехода работят за демокрацията. Това са дипломатите – те, а не сегашното правителство, които вкараха България в ЕС и НАТО без никакви забележки и проблеми", изтъкна още държавният глава.

Още по темата

"Аз категорично бих се противопоставил на лустрацията, на чистката по политически причини. Готов съм да отворим всяка папка и да видим за кого какво има. Ако за някого има нещо укоримо, то наистина той ще си отиде.

Ако както подозирам, в огромната част от случаите тези хора са си вършили съвестно работата към държавата, защото държавата е една, независимо от това кой управлява, то тогава мисля, че трябва да преустановим този процес и този поход за ликвидация на държавността във всичките й структури, в това число и дипломацията", коментира още Първанов.

Според президента една немалка част от имената, които виждаме сега, са известни отдавна и са публикувани в медиите.

"Тези хора отидоха посланици в едно по-ново време. Преди това са работили в съответните дирекции на Министерството на външните работи", припомни още държавният глава.

"Не може да има лустрационни закони. Това не го казвам аз, а конституционалистите", категоричен беше Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase