Снимка: БГНЕС
fallback

Само преди десет дни Румен Петков и конституционалистът от БСП Любен Корнезов сезираха главния прокурор за престъпление, извършено от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тогава вицепремиерът беше обвинен в набеждаване в престъпление, което е направил, докато говорил за срещата между Петков и Братя Галеви. Днес от БСП отправиха ново предизвикателство към главната прокуратура, пак за Цветан Цветанов.

Oще по темата

Според социалистите вътрешният министър е нарушил и закона за СРС-тата, и Наказателния кодекс, като е изчел публично разговора между лекарите от Горна Оряховица.

„Сам по себе си случаят е прецедент. Няма друг министър, който да си е позволил да изнася информация, получена от СРС. Резултатите, получени от СРС-та, не могат да бъдат използвани за друго, освен за предотвратяване и разкриване на престъпления”, посочи бившият вътрешен министър Михаил Миков.

Така Цветан Цветанов бил нарушил чл. 145 А от Наказателния кодекс. Предвид факта, че е длъжностно лице, наказанието се увеличава и стига от 1 до 5 години затвор.

Миков припомни друг подобен случай, но не отскоро и не в България. Социалистът сравни ситуацията с лекарските процеси в Русия през 1953 година, малко преди смъртта на Сталин.

„Парламентарната група на „Коалиция за България” ще сезира в най-кратки срокове прокуратурата за това закононарушение на министъра. Виждаме една последователност и безнаказаност в действията на служители на МВР”, посочи пък лидерът на БСП Сергей Станишев.

Михаил Миков обаче посочи друг, по-важен според него проблем – сигурността на личната кореспонденция. „Не може събраната от СРС информация да се използва за други цели, независимо от нейната пикантност. Оттук насетне излиза, че всичко е възможно и е позволено”, обобщи депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

237

УУУУУУУУУУУУУУУУУ

преди 13 години

БСП иска затвор за Цветанов заради лекарските СРС-таБРАВО

236

Анонимен

преди 13 години

Този телевизионен шутник не може да разбере, че TV изявите му имат и обратен ефект!

235

Анонимен

преди 13 години

Такива като Цветанодв са любимци на всеки ***.

fallback