Снимка: БГНЕС

След като опитът Народното събрание да разследва имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов се оказа неуспешен, депутати от "Коалиция за България" решиха да сезират главния прокурор за извършени от вицепремиера престъпления.

Те са по два члена на Наказателния кодекс – длъжностно престъпление (чл. 282), за което са предвидени до 5 години затвор, и за съставяне на документи с невярно съдържание (чл.308) – 3 години зад решетките.

"Да се изследват всички данни, факти и обстоятелства и който е извършил престъпление – на подсъдимата скамейка", заяви Любен Корнезов.

Още по темата
Антон Кутев сипа още една лъжичка сол по обвинението в конфликта на интереси срещу Цветанов. Според него фирма BVT, която е взела 25 обществени поръчки за "Топлофикация София", е собственост на вече осветения като близък до вътрешния министър бизнесмен Тодор Бояджиев.

Докато бил зам.-кмет по сигурността, Цветан Цветанов е сключил с тази фирма 5-6 договора за над 1 милион лева.

След това фирмата продължила да бъде фаворит при възлагането на ремонт, подмяна на кабели и други подобни дейности на столичното парно. Договорите били "за какво ли не", каза Кутев.

Връзката между фирмата и Цветан Цветанов била очевидна. Преди разгара на кризата, когато цените на апартаментите в София бяха високи, Цветанов успял да си купи апартамент на ул. "Елемаг" на стойност 500 евро за квадрат. Жилището било продадено именно от BVT.

"Тази стойност е четири пъти по-ниска от пазарната" според Антон Кутев.

Връзката между Цветанов и фирмата и обвинението за конфликт на интереси са именно на тази основа, че BVT е получила обществени поръчки, а министърът – апартаменти на безценица, разясни Антон Кутев.

Все пак депутатът каза, че не всички 25 договора, за които фирмата трябвало да получи 20 милиона, са сключени по времето на кметуването на Цветан Цветанов. Кутев обаче е убеден, че той е продължил да упражнява влияние и в качеството си на министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase