На заместник-директора на служба "Военна информация" Веселин  Иванов са възложени функции по управление на службата до назначаване на директор, съобщиха от Министерството на отбраната.

Заповедта на Аню Ангелов е от днес, 1 декември.

Служба "Военна информация" е без титуляр от 1 септември, след като Пламен Студенков се пенсионира. 

Военният министър предложи две кандидатури на президента – първо на Динчо Карамунчев, а след това и на Валентин Гагашев, но държавният глава не издаде укази за назначаване, което предизвика остър конфликт между него и Аню Ангелов.

На 17 ноември МС оттегли кандидатурата си за поста на комодор Гагашев. Тогава Аню Ангелов заяви, че няма да предложи друг човек, а заместник-директор, назначен от него, ще изпълнява тези задължения.

Така още тогава той индиректно потвърди, че на поста ще бъде назначен полковникът от резерва Веселин Иванов. Той е единственият от заместниците на службата, които са назначени от Аню Ангелов.

Много преди това се говореше, че покрай скандала с президента за назначаване на нов директор на службата Аню Ангелов е измислил вариант, при който тя да бъде оглавена от цивилен и така да се избегне необходимостта от президентско одобрение.

След като бе обявено, че Веселин Иванов ще бъде назначен за заместник, се заговори, че идеята на военния министър е той да бъде назначен за изпълняващ длъжността директор на военното разузнаване.

Още по темата

Веселин Иванов е бивш военен аташе в Гърция. Другите двама заместници са бригаден генерал Детелин Мажгуров и полковник Венцислав Истатков. Първият до момента беше изпълняващ тази длъжност, а вторият по неофициална информация има подкрепата на президента Георги Първанов.

В разгара на скандала военният министър Аню Ангелов допусна, че е възможно зад отказа на президента да назначи комодор Валентин Гагашев за директор на Военното разузнаване да стоят интереси, свързани с бъдещия политически проект на Георги Първанов.

„Щом се прави политически проект и за нуждите на този политически проект, след като президентът господин Първанов стане само господин Първанов, този човек, който той е избрал и предлага сега аз да го предложа за назначаване, ще има в ръцете си информация, която може да я предава на човека, към който той е лоялен“, заяви тогава Аню Ангелов. 

Президентът Георги Първанов от своя страна отказва да коментира политически изявления.

"Ако министърът на отбраната има своите политически позиции, на друго място да ги изразява", заяви тогава държавният глава. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase