Само преди две седмици Иван Костов произнесе пламенна реч в Народното събрание. В нея той даде обяснение защо Бойко Борисов не присъства на обсъждането на бюджета и нарича депутатите безделници. Според Командира това е част от политиката на новия премиер да реабилитира режима на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Точно по тази причина „Синята коалиция” изпрати до Европейската народна партия, за да разбере дали в голямото политическо семейство одобряват този тон. Костов даже заплаши, че ако одобряват – ще напусне ЕНП.

Днес обаче пред журналисти Иван Костов запя съвсем нова песен. След като стана ясно, че ЕНП се доверява на Бойко Борисов, че не реабилитира Тодор Живков, Вилфред Мартенс призова „Синята коалиция” да не разделя десницата в България.

Тази позиция на европейците обаче, Костов прие като победа. По думите му по-важното било, че те накарали Бойко Борисов да се обяснява за репликата си в телевизионното предаване. Единствените виновни се оказаха журналистите, които разбрали грешно премиера.

„Европейската народна партия видимо е накарала Бойко Борисов да напише едно обяснение пространно. В тази част, която тя цитира, се вижда, че те възприемат обяснението му като отказ от изречените слова и същевременно с това стоварване на отговорността върху журналисти, които не са го интерпретирали правилно”.

Още по темата

„Аз може да съм се изпуснал нещо, но сега казвам какво е точно”, така Иван Костов интерпретира отговора на Бойко Борисов пред европейците.

На въпрос дали и самият Костов е на същото мнение, той заяви: „Аз не искам нищо да смятам, защото разбирам какъв е дипломатическият език. След като той в четири страници е успял да убеди ЕНП, че това не е вярно и че неговите възгледи не са такива – за мен нещата са ясни”.

Командира призова журналистите да се разберат с Бойко Борисов дали са извадили думите му от контекста: „Вие отсъдете дали сте виновни, сега. Щом медиите неправилно са раздухали този случай”.

На уточнението, че препоръката на ЕНП е към „Синята коалиция”, която не трябва да разделя дясното пространство, Иван Костов отговори: „Това е отделно, това е дежурна фраза. Въпросът е за вината”.

За тъмносиния лидер членството в семейството на европейската десница не е под въпрос, защото е удовлетворен от отговора на ЕНП за Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase