Снимка: БГНЕС

РЗС иска парламентът да приеме решение за налагане на 10-годишен мораториум върху разпоредителни сделки с имуществото на Българската академия на науките (БАН). Това съобщи на пресконференция в Народното събрание лидерът на партията Яне Янев.

"От сряда започваме официални преговори с всички парламентарни групи да се подготви проект за такова решение, който да забрани всякакъв вид сделки с имотите и имуществото на БАН", посочи Янев.

Още по темата
Според представителите на РЗС такава забрана трябва да засяга и възможността Министерският съвет да деактува имотите на академията.

Янев добави, че ще отправят писмено предложение до всеки народен представител, независимо в коя партия членува, да се разпише под предложението за мораториум. Той посочи, че не са обсъждали идеята си с ръководството на БАН, но мисли, че това е единственото спасение за академията.

"Всичко друго е поправки в закона, които водят до поетапната й ликвидация", категоричен бе лидерът на РЗС.

Депутатите от РЗС са депозирали в деловодството на НС и парламентарни питания към премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на образованието Сергей Игнатов.

Въпросите към ресорните министри са свързани с политиката на правителството по отношение на финансирането на БАН и държавните университети и реформата в научноизследователските структури и висшите учебни заведения на държавна издръжка.

От РЗС ще очакват отговор на въпроса каква е целта и какъв е смисълът на рестриктивната политика на правителството, която предвижда някои академични институти да се закрият, други да минат към министерства, а трети – към университети, и дали истинската цел на „реформата” не са имотите на БАН, които да бъдат приватизирани, т.е. разпродадени, по най-лошия модел от 90-те години.

"Днес е очевидно, че кризата в България е не само икономическа, а преди всичко ценностна. И правителството не се бори срещу нея, а я инспирира. То ни казва ясно, че иска полицейска, а не иновативна държава", посочват още от РЗС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase