Снимка: БГНЕС

Световната преса отрази широко отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация във Вашингтон за срещата на върха на НАТО, предаде БГНЕС.

"Вашингтон Пост" отбеляза, че "решението идва покрай разгорещените дебати между проруските и прозападните партии в България за това дали Радев, като главнокомандващ на армията, трябва да представлява страната на срещата на върха на НАТО."

"Радев често е критикуван от политическите си опоненти за приятелската си позиция към Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна и за публичните си изказвания, че изпращането на военна помощ на Киев ще удължи конфликта. Той е наричал привържениците на военната помощ за Украйна "подстрекатели към война", допълва изданието.

"Проруският президент на България пропуска срещата на върха на НАТО заради позицията си за Украйна", посочи MSN.

"Българският президент няма да участва в срещата на върха на НАТО поради различия по отношение на Украйна", предаде Радио Свободна Европа.

Китайската държавна агенция Синхуа също отрази новината.

АП припомни позициите на Радев в миналото и подчерта, че "президентският пост в България предоставя силна платформа за влияние върху общественото мнение".

"В противовес на рамковата позиция на българското правителство в подкрепа на Украйна президентът Румен Радев отказа да присъства на срещата на върха", написа "Евроактив".

Анадолската агенция отбеляза, че проевропейските партии в България обвиняват Радев, че служи на руските интереси.

"Украинска правда" посочи, че българският държавен глава "отдавна застъпва тези за войната в Украйна, които съответстват на позицията на Кремъл". "Радев казва, че предоставянето на военна помощ на Киев само удължава конфликта, а тези, които се застъпват за помощ към украинската съпротива, са войнолюбци", подчерта украинското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase