Академик Никола Съботинов. Снимка: БГНЕС

"Целта при разформироването на БАН е собствеността върху имотите на БАН да стане публична, оттам – частна, а утре може и МОЛ да построят върху място, където преди се е създавала наука".

Това заяви академик Никола Съботинов, шеф на БАН, коментирайки утрешния протест на учените от Акадамията.

"В такова тежко положение БАН не е изпадала за цялото си 140-годишно съществуване", каза още акад. Съботинов.

Още по темата
Той подчерта, че протестът е насочен основно към намерението на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов да разформирова БАН на отделни институти, които да се подчиняват на различни министерства и ведомства.

Протестираме и срещу непрекъснато променящата се и непоследователна политика на министър Игнатов, срещу липсата на диалог, срещу нежеланието на правителството да застане твърдо зад науката като приоритет, заяви още Съботинов.

Той бе категоричен, че утрешният протест не е политически, тъй като се отстоява българска национална кауза – бъдещето на БАН.

"БАН е национална институция, жалон на българщината, неслучайно родолюбиви българи са я създали със собствени средства преди 140 години, за да се развива знанието", припомни председателят на Академията.

В отговор на упрека на министър Сергей Игнатов, че в БАН 20 години не е имало реформи, главният научен секретар на Академията Стефан Хаджитодоров съобщи, че още през 1991–1992 г. щатът на БАН е редуциран от 15 000 на 8000.

"Над 20 института бяха закрити, и то много преди в България да се заговори за административна реформа", подчерта Хаджисотиров.

"Да съкращаваш мозъци – това никой в света не го прави", подчерта на свой ред Никола Съботинов.

Междувременно областният управител на София-град Данаил Кирилов заяви пред журналисти, че до 31 май се очакват резултатите от проверката за имотите на БАН.

За изминалите дни от началото на проверката са анализирани всички възможни документални източници, свързани със собствеността и налични в областната администрация.

Установено е наличие на четири акта за публична държавна собственост, три акта за частна държавна собственост, както и над 400 т. нар. стари актове за държавна собственост, издавани от 1947 г. до 1996 година.

По силата на преходното правило на Закона за държавна собственост, те са с правна сила и в момента, поясни Кирилов.

Проверките са установили наемни отношения с трети лица. Такива договори за наеми са били сключвани и за имоти, които са с акт за публична държавна собственост.

Кирилов посочи, че наемът от такива площи трябва да се оформя според закона за държавната собственост.

По указания на БАН на проверяващите от областната управа не се предоставят копия от наемните договори или други документи, които да удостоверяват извършването на предварителните процедури преди отдаването под наем на имотите, посочи Кирилов, цитиран от БТА.

В някои от случаите екипите са получавали съдействие, отбеляза той.

От имота на ул. "Съборна" 2, където се помещава Археологическият институт с музей към БАН, проверяващите са били изгонени, посочи Кирилов.

За този адрес е видно, че в имота, който е публична държавна собственост, има наематели. В базата в район "Нови Искър" е установено, че има само наематели. Установено е също, че приблизителната площ, отдадена под наем, е 2220 квадратни метра, при средна цена от 2 евро на квадратен метър. Информацията, предоставена от Етнографския музей, показва, че наемните отношения там са били на основата на пазарни цени.

В областната управа не е постъпвала информация за проявен инвестиционен интерес към имоти на БАН, посочи Кирилов. Единственото, което сме приели за сведение, е молба от страна на търговска верига към терен на Института по металознание, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase