Снимка: БГНЕС

Парламентът отново се превърна в бойно поле след изявлението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който даде обяснение пред депутатите за притежаваните от него имоти.

Народните представители цял ден дебатираха дали да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на имотното състояние на МВР шефа. В крайна сметка решение не беше взето, разискванията ще продължат и утре.

„Трогателното сълзливо изложение на г-н Цветанов не даде отговор на основни въпроси – откъде той има толкова средства, за да закупи многобройните си имоти в такъв кратък период от време“, коментира в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Недопустимо е вицепремиерът на България да обвинява практически цялата опозиция, че са говорители на организираната престъпност", добави той и подчерта, че само заради това изказване Цветанов трябва да си отиде.

„Единственото, което разбрах, е, че сме провеждали много добра политика по отношение на възрастните хора в България, пенсионерите, след като със спестявания от пенсии могат да се купят такива апартаменти", каза още Станишев, визирайки изброените от Цветанов спестени средства на родителите и съпругата си.

Недоволни от обясненията на вицепремиера останаха и хората на Яне Янев, които раздухаха скандала с имотите. Те го обвиниха, че е произнесъл „една от най-гнусните лъжи“ в пленарната зала.

Още по темата

„Всяка една средноголяма фирма би могла да завиди на баланса на семейството на този бивш полицай. Трябва да канонизираме министър Цветанов. Как може човек и цяло семейство да живее, без да се храни. Явно техните организми функционират на друг принцип. Господин Цветанов трябва да обясни на българските граждани как се прави този номер“, категоричен беше депутатът от РЗС Емил Василев.

Той посочи, че само около 100 000 лева струват топлоизолацията и барбекюто на семейната къща на МВР шефа в Шума.

„Как е издържал семейството си господин Цветанов? Как са си плащали сметките за ток и отопление?“, попита още Василев.

В същия глас запя и лидерът на РЗС Яне Янев. Той определи Цветанов като комплексиран партиен вожд, изживяващ се като герой от Лайпциг, който размахва пръст и демонстрира, че е над българския парламент.

„Семейството на Цветанов, което не развива бизнес, само за няколко години е придобило имущество на обща стойност половин милион лева. Дори да се абстрахираме от ниските цени, логично е да се запитаме за произхода на средствата“, коментира Янев.

„Заплатите на Цветанов и съпругата му не са надвишавали 2000 лева. Те не биха могли да спестят за този период повече от 15 000 лева, ако са живели на екзистенц минимума“, добави лидерът на РЗС.

Той добави, че през 2009 година министърът е получил 14 000 лева от друга стопанска дейност.

„Парламентът не получи обяснение за тези доходи. Не са платени и необходимите данъци. Надявам се да не надделее стадното чувство за самосъхранение, а българският парламентаризъм“, заключи Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase