До всички населени места, в които има транспортна необходимост, ще има директни автобусни линии.

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков при представянето на промените в Закона за автомобилните превози.

Промените предвиждат населените места с под 30 000 души да останат без директни автобусни линии до големите градове. Така например, за да се стигне от Китен до София, ще е необходимо прекачване.

Според транспортния министър хората от малките населени места няма за какво да се притесняват, защото с новата схема ще се подобри качеството на услугите.

Ще се направи преценка за кои места е оправдано да има директни автобусни линии, каза Цветков. Той увери, че до курортите и СПА центровете ще има директни линии.

„Не е нормално по едно направление да се движат 10 автобуса с 10 пътници. Това създава и предпоставка за пътни инциденти. Не ограничаваме нито малките превозвачи, нито малките населени места“, коментира Александър Цветков.

Според него промяната няма да доведе до оскъпяване на автобусните превози. На това мнение бе и председателят на Българската асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

Той заяви, че цените на билетите за автобус дори ще поевтинеят заради подобрената ефективност и намаляването на себестойността.

Новата републиканска транспортна схема ще влезе в сила през 2012 г. По думите на Цветков за първи път в нея ще бъдат включени и железниците. Ще се съгласуват разписанията на автобусите и на влаковете, а целта е да се избегнат разминавания.

Друга промяна, заложена в закона, е въвеждането на пределни цени за таксиметровите услуги. Те ще се определят от общините и общинските съвети и вероятно ще влязат в сила от догодина.

Транспортният министър коментира, че у нас има около 1000 таксита, които возят на спекулативни цени.

Никъде в Европа няма такова негативно явление, коментира той, и даде пример за цена от 100 лева за таксиметров превоз от летището до центъра на София.

„Досега не бяха взети никакви мерки, за да се спре ограбването на гражданите от недобросъвестни таксиметрови шофьори“, коментира Александър Цветков.

Според него пределната цена на такситата няма да доведе до поскъпване на услугата, даже напротив. Министърът очаква с въвеждането на „тавана“ броят на таксиметровите компании да се увеличи значително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase