Снимка: БГНЕС

Петък, 11 юни 2010 година. Първа новина във всички новинарски емисии на телевизиите е тази, че България се отказва от петролопровода "Бургас-Александруполис" и замразява АЕЦ "Белене".

Информацията е не от кой да е, а лично от премиера Бойко Борисов, който току-що е разговарял с посланиците от страните членки на ЕС.

Още по темата

Две седмици по-късно – петък, 25 юни 2010 година. Първа новина във всички новинарски емисии на телевизиите се очаква да бъде, че България не се отказва от петролопровода "Бургас-Александруполис" и не замразява АЕЦ "Белене". Информацията няма да бъде от кой да е, а лично от премиера Бойко Борисов.

Който е чел 1984-та на Джордж Оруел, ще си припомни министерството на истината, което се занимава с лъжата.

По време на петъчния парламентарен контрол министър-председателят беше предизвикан от своя предшественик Сергей Станишев.

В доклад соцлидерът припомни обещанията на ГЕРБ, какво се е случило до момента и програмата на управляващите, която предвижда нулев дефицит тази година, излишък следващата и по-следващата.
"Вярвате ли си?", обърна се към Борисов Станишев.

"Себе си ли мамите, или ЕС", допълни бившият премиер и отново заговори за витиеватата позиция на управляващите по енергийните проекти.

С аргумента "да не плашим хората" Борисов реши да отговори на председателя на БСП.

Първо: "Бургас-Александруполис" чака международна екологична оценка. Би било добре, преди да подписвате договори, да знаете какво казва екологията по тази тема.

Второ: Централата "Белене" не е замразена. Вие ако сте искали да я строите, тя щеше да бъде на много по-висок етап, особено когато в бюджета на руската федерация е имало 3 милиарда евро, заделени за този проект, и е трябвало да ги вземете. Не сте ги взели. Взели сте кредит, който сега по 10 млн. на месец плащаме лихви.

Проекта го привеждаме във вид, че да премахнем всички паразити по него, който сте изпукали по него. Той ще стане. Видели сте какъв гьол има там, където трябваше да има реактори", разясни позицията си министър-председателят.

В кулоарите на Народното събрание Борисов уточни, че 10 милиона лихва текат по заем от 250 милиона, който сме взели за нереализирания проект за АЕЦ "Белене".

На конкретното питане – дали в рамките на неговия мандат има намерение да работи за реализирането на проекта – Борисов каза, че чакаме пари от чуждестранни инвеститори.

Премиерът реши да опровергае и друга информация – че ни чака увеличение на данъците.

"Пенсии и заплати няма да бъдат сваляни догодина. Данъци няма да бъдат повишавани", категоричен беше министър-председателят, въпреки че за 14% плосък данък заговори не друг, а председателят на бюджетната комисия, от ГЕРБ – Менда Стоянова.

Бойко Борисов от днес даде да се разбере, че няма да изпълни исканията на Синята коалиция за актуализация на бюджета.

От МВР няма да се реже, защото в условията на криза престъпността расте, аргументира се министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase