Снимка: БГНЕС

"Стойността в Турция на един блок, какъвто капацитет има АЕЦ "Белене”, е на двойно по-висока цена. Никой няма обяснение защо българското правителство се отказва и замразява проекта "Белене”.

Това е български проект, не руски", каза по време на парламентарния контрол председателят на ПГ на БСП Сергей Станишев.

"Необяснимо е това, което се случва. Този, който работи срещу реализацията на "Белене”, лишава България от възможността да има по-ниска електроенергия от тази, произвеждана от ТЕЦ-ове, да намали въглеродния двуокис, лишава от перспектива България да е сериозен износител на ток в региона.

Още по темата

Ще го докараме дотам да внасяме ток от Турция, това ще бъде отговорност на правителството, което бездейства", заяви Станишев.

"Всеки един от тези проекти е прозорец от възможности за страната, тези прозорци няма да бъдат вечно отворени. Важно е всеки един проект да бъде на максимално ниска цена", допълни той.

"По "Бургас–Александруполис” правителството проявява загриженост за околната среда и аз проявявам загриженост. Колко милиона тона нефт се разтоварват в Бургас годишно със стара руска технология", попита Станишев.

"За двата проекта трябва ясно да се каже, тъй като имаше много спекулации по тази тема. Странно е, когато не се представя ясна аргументация, защо се обявява такава позиция на българското правителство", каза още Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase